Fasanc 2020 la Resita – Sarbatoarea Taiteilor la Forumul German VIDEO

Fasanc 2020 la Resita – Sarbatoarea Taiteilor la Forumul German. În Banatul Montan a început  Fasangul – O manifestare similară Carnavalului de la Veneţia. Seria manifestărilor de Fasang, organizate de Forumul Democratic al Germanilor din Reșița, a debutat, conform tradiţiei, cu sărbătoarea tăiţeilor. La sărbătoarea tăiţeilor, participă nu doar etnicii germani, ci şi prietenii lor de alte naţionalităţi. Forumul Maghiarilor din Reșița și-a trimis o delegație care a petrecut alaturi de ceilalți.  Programul de Făşang mai cuprinde şi o sărbătoare a gogoşilor, mai multe carnavaluri şi Balul de Făşang. Primul bal de Făşang de după evenimentele din 1989, a avut loc, la Reşiţa în anul 1991, în organizarea Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din municipiu.

 

 

De atunci, asociaţia organizează această manifestare în fiecare an. Făşangul se desfăşoară până în Miercurea Cenuşii, adică ziua în care creştinii apuseni (romano-catolicii, evanghelici – luterani şi reformaţii) intră în Postul Mare al sărbătorii Paştelui.

Fasanc 2020 la Resita – Sarbatoarea Taiteilor la Forumul German. Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, spune că ,,Sărbătoarea tăiţeilor este o manifestare gustată de toţi cei prezenţi. Desigur, se servesc tăiţei, se ascultă muzică, se dansează, se cântă şi se ascultă scheciuri. Fie ca sunt cu nucă, mac, brânză sau carne, tăițeii sunt, fără doar și poate, vedetele zilei. Anul acesta, gospodinele i-au pregătit cu sos de carne”.

Din meniul unei după-amieze reușite, nu a lipsit nici muzica. Atmosfera a fost întreținută orchestral, dar și cu soliști vocali, etnicii germani marcând, astfel, debutul perioadei premergătoare Postului Paștelui. Manifestarile de Fășang vor continua în Banatul Montan cu spectacole de muzică și dansuri tradiționale, bal mascat și, la final, o alta sărbătoare culinară: Festivalul gogoșilor.

„Cu prilejul făşangului, pe străzile Reşiţei, umblau mascaţii. În duminica făşangului, obiceiul îşi găsea apogeul. Mascaţii cutreierau străzile singuri sau în grup, străzile vuiau de spectatori. Întreaga vale a Bârzavei răsuna de strigături, sunete de zurgălăi, de ţipete de bucurie şi plânsete, sunete de diferite intensităţi şi tonalităţi, acorduri de acordeoane şi alte instrumente muzicale. Copiii fugeau după mascaţi strigând Ripp-Ripp-hali-pup”.

Fasanc 2020 la Resita – Sarbatoarea Taiteilor la Forumul German. Astfel descria profesorul, scriitorul şi etnograful reşiţean Alexander Tietz, în cartea sa „Wo in den Tälern die Schlote rauchen” („Unde fumegă furnalele în văi”), perioada de făşang la Reşiţa.

Foto Hardy Chwoica

Comentarii

comentarii