Fenomenele meteo extreme din judet, tin in standby Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

Fenomenele meteo extreme și avertizările hidrologice au dus la 8 întruniri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în primele 5 luni ale acestui an. Primele 5 luni ale acestui an au reprezentat o perioadă foarte activă pentru Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin. De la începutul acestui an, comitetul s-a întrunit în 8 şedinţe, din care 7 extraordinare, deoarece județul a fost vizat de 5 avertizări meteorologice cod portocaliu, 64 atenţionări cod galben şi 10 informări meteo fără cod. De asemenea, au fost în vigoare o avertizare hidrologică cod portocaliu şi 7 atenţionări hidrologice cod galben.

Întâlnirile au avut ca scop luarea de măsuri legate de fenomenele meteorologice extreme din timpul iernii, sau a codului galben de ger emis în anumite perioade, iar în luna martie, privind evaluarea situației semnalate de către SC Aquacaraș SA datorită depășirii capacității de tratare a Uzinei de Apă Caransebeș, ca urmare a creșterii nivelului de turbiditate a Lacului Zervești, cu posibilitatea sistării alimentării cu apă a municipiului Caransebeș. Ninsoarea care a venit pe neașteptate în luna aprilie și care a generat un cod portocaliu în județ a determinat Instituția Prefectului să întrunească Comitetul Județean pentru Situații de Urgență într-o ședință în 18 aprilie.

Tot în această perioadă, au fost adoptate 3 hotărâri de comitet judeţean, pentru aprobarea Raportului de sinteză nr. 1 din 16.02.2017 privind apărarea împotriva inundaţiilor şi fenomenelor hidrometeorologice periculoase, ce au afectat judeţul Caraş-Severin în perioada 01.01-06.02.2017, aprobarea Procedurii privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile cu gestionarea incidentelor și situațiilor de urgență generate de animale sălbatice periculoase la nivelul județului şi constituirea comisiei mixte de stabilire măsuri legale și constatare efecte ale alunecării de teren produse pe raza localității Verendin, comuna Luncavița. În perioada martie-aprilie au fost executate acţiuni de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate ori întreţinute şanţurile şi rigolele în localităţi, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari.
Au fost înştiinţate autorităţile locale şi populaţia şi au fost instiuite o serie de măsuri pentru prevenire şi, după caz, intervenţie operativă în cazul unor situații de urgență.

Deși au fost planificați 61 de primari și viceprimari din județ responsabili cu luarea deciziilor în situații de urgență, la cursuri de formare şi perfecţionare la Centrul Zonal de Pregătire de Protecţie Civilă Craiova, au participat la cursuri doar 10 persoane.

Comentarii

comentarii