Fenomenul abandonului scolar ia amploare din cauza saraciei

Tot mai mulţi copii săraci sunt în pragul abandonului şcolar pentru că nu au posibilitatea să-şi achiziţioneze un minim de necesar.
Asociaţiile umanitare încearcă într-o oarecare măsură să-i ajute pe aceşti copii dar se pare că numărul lor este tot mai mare de la an la an iar cauzele abandonului se multiplică.
Cei mai mulţi copii care nu merg la şcoală provin din familii dezorganizate sau crescuţi de către mame rămase văduve a căror venit este ajutorul social şi alocaţiile copiilor. Alţii sunt lăsaţi în grija bunicilor care supravieţuiesc dintr-o pensie mică. Toţi aceşti copii trăiesc în pragul sărăciei iar şcoala a devenit pentru ei un moft la care uneori nu pot visa.
Cu toate tenebrele învăţământului de astăzi, şcoala este singura şansă pentru educaţie şi un viitor mai bun.
Să trimiţi un copil la şcoală a devenit o cheltuială însemnată chiar şi pentru părinţii care au un loc de muncă. Şcoala poate fi catalogată ca un domeniu de investiţie major pentru părinţi.
Apartenenţa la o familie dezorganizată, lipsa de educaţie a părinţilor, neglijenţa acestora, lipsa unui loc de muncă sau consumul excesiv de alcool sunt dificultăţi din familie cu impact important asupra parcursului şcolar al unui copil. Conform studiului, copiii proveniţi din astfel de medii tind să urmeze modelele oferite de părinţi şi concepţiile acestora, conform cărora educaţia nu este o prioritate iar frecventarea şcolii nu sporeşte şansele unui viitor mai bun.
Alte cauze ale abandonului şcolar sunt lipsa comunicării dintre părinți și cadrele didactice sau dintre părinţi şi copii, plecarea părinților în străinătate şi lăsarea copiilor în grija unor persoane cu mai puţină autoritate, adică bunici sau vecini.
Fenomenul abandonului şcolar este întâlnit cu precădere în mediul rural dar şi în mediul urban în cartierele săraca sau oraşele mici cu perspectivă economică aproape inexistentă.
Cert este că fenomenul a lut amploare iar cei în măsură să gestioneze această situaţie au o atitudine de ignorare.

Comentarii

comentarii