Ferestrele de bârfă din Oravița

Când afară ninge și frigul alungă de pe străzi pe acei călători născuți vara, omul de rând stă adăpostit la căldura casei. În Oravița, localnicii curioși au creat la casele lor ferestre speciale pentru a vedea ce se întâmplă afară, așa că vă invit să aflăm câteva lucruri despre ferestrele de bârfă din Oravița.

După cum știți, Oravița a fost un important centru economic și cultural al Banatului de sud. Era vremea când regiunea se afla sub stăpânire austriacă, iar minele din zonă au adus o deosebită dezvoltare acestul mic oraș de provincie. V-am povestit la radio cu alte ocazii despre Teatrul Mihai Eminescu, dar și despre excepționala cale ferată Oravița – Anina, unică în aceste părți de Europă.

Ei bine, aceiași localnici dornici de cultură, aveau și o mare curiozitate. Când vremea era rece ori ploua, îi rodea curiozitatea să știe și ce se întâmplă pe străzile urbei cărășene. Atât de curioși erau oamenii, încât au creat ce putem numi, ferestre de bârfă.

Am călătorit foarte mult, atât în țară, cât și în străinătate, dar ferestre ca în zona Oraviței nu am prea găsit. Ele sunt găsite numai în zona Banatului, dar într-o proporție așa de mare, doar la Oravița veți găsi.
Update: De exemplu, le veți găsi și în câteva sate din apropiere, precum Ilidia (mulțumesc, Bogdan Stanciu); se pare să ce mai găsesc și în alte câteva localități, chiar dacă nu așa multe (mulțumesc domnului Sorin Bocerean pentru completare).

Cum sunt aceste ferestre de bârfă? Imaginați-vă casele lipite la drum, ca în mai toate satele din Austro-Ungaria. Casă, poartă, casă, și tot așa. Ei bine, ferestrele noastre ies în afara casei, sunt construite în exterior, cu geam și pe lateral. Așa se face că, din casă, orăvițeanul putea vedea atât în stânga, cât și în dreapta, de-a lungul trotuarului.

Și eu am fost curios, așa că am fost în Oravița să aflu de la câțiva localnici venerabili ca vârstă, ce scop aveau aceste ferestre. Unii mi-au spus că sunt făcute pentru a vedea cum e vremea afară, dar au fost și oameni care au recunoscut că scopul e să vadă lumea care trece pe la porțile lor.

Unele sunt simple, altele cu decorațiuni, fiecare om și le făcea în funcție de bugetul deținut.

Au trecut zeci, poate sute de ani, și ferestrele de bârfă sunt încă la stradă. Multe dintre ele sunt neîngrijite, dar câțiva și-au făcut ferestre de bârfă noi. Asta îmi spune că acest specific local va dăinui și peste ani.

O melodie cunoscută zice așa: „frumoasă-i vecina noastră, scoate capul pe fereastră…„. Ei bine, la Oravița, vecina are ferestre de bârfă și nu e musai să scoată capul pe fereastră, vede totul și de la căldura căminului.

text : http://drumliber.ro/ferestrele-de-barfa-din-oravita/

Comentarii

comentarii