@Breaking newsTurism

 Festivalul Folcloric al Cehilor din România – Gârnic 2023 VIDEO

Pe 6 august 2023 comuna Gârnic a găzduit Festivalul Folcloric al Cehilor din România, aflat la a XIX – a ediție. Organizat de Primăria Gârnic, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România și de către Ministrul Culturii, festivalul a avut ca oaspeți atât oficialități – dar mai ales localnici și cehi din tot Banatul, care s-au adunat în centrul comunei să sărbătorească ziua recoltei grâului și portului popular specific zonei. 

Evenimentul a început la 11:00, la biserica din sat, după care s-a ieșit prin comună în port popular. După-amiaza s-a deșfășurat o paradă a porturilor populare specific fiecărui sat. Au participat ansambluri și grupuri de copii din localitățile unde trăiesc etnici cehi: Orșova, Moldova Nouă, Eșelnița, Gârnic, Șumița, Eibenthal, Bigăr, Sfânta Elena, Ravensca, Zlatița. După programul artistic, pe scena special amenajată din centrul comunei, a urcat formația cehă Bohemia Gernic, preferata cehilor bănățeni. Festivalul folcloric ceh se organizează în fiecare an, anul trecut a fost organizat de către localitatea Bigăr, iar în acest an a venit rândul celor din comuna Gârnic.

 Participarea este tot mai numeroasă, nu doar a invitaților, ci mai ales a participanților care vin din întreaga țară și din Cehia să se bucure de festival alături de cehii din Banatul Montan.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii