Festivalul Folcloric Multietnic Internațional, „Pe malul râului Caraș”, la Carașova VIDEO

Mare sărbătoare la Caraşova! La început de vară, frumoasa localitate cărăşeană a găzduit cea de-a patra ediţie a Festivalul Folcloric Multietnic Internațional intitulat „Pe malul râului Caraş”. A fost o adevărată sărbătoare a etniilor, la evenimentul cultural fiind prezente ansambluri ale minorităţílor din România, ansambluri româneşti, dar şi oaspeţi de peste hotare.

,,În județul Caraș Severin conviețuiesc 18 etnii. Aceștia trăiesc de sute de ani laolaltă în comunități compacte sau amestecați cu majoritarii români. În zona Reșiței, există cea mai mare comunitate de etnici croați din diaspora. Cei aproape 5000 de carașoveni cum li se spune în zonă, conviețuiesc în 7 sate în jurul Municipiului Reșița” a spus Erwin Josef Tigla, președintele Forumului german din Reșița.  

 Cea de-a patra ediţie a festivalului folcloric multietnic „Pe malul râului Caraş” a fost organizat de Uniunea Croaţilor din România, care a invitat la Caraşova ansambluri ale minorităţilor, formaţii artistice româneşti, dar şi prieteni dragi din Bosnia-Herţegovina.

,,Cântecul, jocul şi portul popular au fost vedetele unei manifestări care şi-a propus şi a reuşit să readucă în prim-plan vechi tradiţii folclorice, bogăţii ale unui patrimoniu imaterial de o inestimabilă valoare. Manifestarea de la Caraşova a dat sens expresiei „unitate în diversitate”, iar fiecare ansamblu a prezentat cu mândrie tradiţiile folclorice ale etniei pe care o reprezenta” spune Slobodan Ghera președintele UCR și deputat în Parlamentul României.

Cea de-a patra ediţie a festivalului folcloric multietnic intitulat „Pe malul râului Caraş” a adus laolaltă croaţi, cehi, slovaci, germani, tătari, polonezi şi români, cu toţii iubitori şi păstrători ai unor frumoase tradiţii folclorice.

Încurajaţi de reuşita manifestării, organizatorii se gândesc de pe acum la cea de-a cincea ediţie a unui festival care are toate şansele să crească şi să devină o manifestare tradiţională în Banatul de Munte.

Comentarii

comentarii