Festivalul Județean de Colinde ,,Mărire întru cei de sus, lui Dumnezeu și pe Pământ pace, între oameni bunăvoie ” Vărădia 2022 – VIDEO

În Vărădia s-a desfășurat Festivalul Județean de Colinde ,,Mărire întru cei de sus, lui Dumnezeu și pe Pământ pace, între oameni bunăvoie „. Manifestarea culturală a ajuns deja la ediția a XIII-a.

 Festivalul a început cu o rugăciune într-un glas a celor prezenți în sală ajurați de preoții din comună.  După această deschidere spirituală de înalt simțământ, festivalul a continuat cu spectacolul de colinde. 14 coruri și formații din unitățile de învățământ ale comunei Vărădia au prezentat colinde și cântece tradiționale de Crăciun. Un moment deosebit a fost cel al Fanfarei și Corului reunit al comunei. Mai bine de 250 de participanți de toate vârstele din Valea Carasului au urcat pe scena din căminul cultural devenit neîncăpător.

Întâlnirea de la Vărădia a avut un punct aparte și emoționant: marcarea împlinirii a 130 de ani de activitate neîncetată a Fanfarei, Doinitorii Carasului ” din Mercina. Primele acorduri ale fanfarei s-au auzit la ruga satului în anul 1892. Și de atunci și până în prezent, alămurile au încântat generații de bănățeni fiind una dintre cele mai vechi fanfare active de pe Valea Carașului și din tot Banatul.

    În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentanți ai comunității locale și invitați ai Episcopiei Caransebeșului. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, părintele inspector Mihai Ciucur,  a subliniat importanța păstrării tradițiilor. Părintele a vorbit și despre importanța parteneriatului biserică-școală-familie, în vederea creări unui nucleu puternic de credință.

În semn de recunoștință pentru întreaga activitate culturală a Fanfarei, părintele inspector a acordat daruri din partea Episcopiei Caransebeșului. Scopul acestui festival este păstrarea tradițiilor și a curățeniei satului bănățean de altădată, precum și implicarea tinerilor în viaţa Bisericii.

Copiii noștri sunt cea mai puternică garanție a comunității noastre, a neamului creștin românesc. În final toți participanții la eveniment au fost recompensați cu daruri.

Comentarii

comentarii