,,Festivalul Rachiei” devine ”Festivalul Răchiei și a bucatelor tradiționale din Banatul de munte”

Răchia și bucatele tradiționale din Banatul de munte, vor face povestea unui festival ce va avea loc la Băile Herculane. Reprezentanții autorității județene sprijină reluarea manifestărilor tradiționale specifice Banatului Montan.

În ultima ședință de Consiliu Județean, s-a aprobat reluarea unui festival cu tradiție în Caraș-Severin -”Festivalul Răchiei”- după o întrerupere de câțiva ani. Reluarea acestui festival a implicat și schimbarea denumirii lui în ”Festivalul Răchiei și a bucatelor tradiționale din Banatul de munte” cu scopul de a sprijini și încuraja producătorii de bucate tradiționale.

”Festivalul Răchiei din Banat” a reunit de-a lungul timpului producători de răchie din zonele tradiționale ale Caraș-Severinului, dar și țăranii care își fac propria producție. La eveniment sunt invitați să participe agricultorii și producătorii să prezinte, pe lângă răchia din diferite fructe, bucate tradiționale cum ar fi mălaiul copt în spuză, brânza de oaie, de capră, caș afumat, slănină de porc, cârnați și alte delicii tradiționale pregătite în casele bănățenilor.

Consiliul Județean a încheiat un acord de parteneriat cu Consiliul Local Băile Herculane și Asociația Pro Turism Băile Herculane în vederea finanțării, promovării și realizării în comun a ”Festivalului Răchiei și a bucatelor tradiționale din Banatul de muunte, ediția a XVI-a” ce va avea loc în stațiunea de pe Valea Cernei în data de 15 octombrie 2016.

”Prin promovarea ”Festivalului Răchiei și a bucatelor tradiționale din Banatul de munte, ediția a XVI-a” dorim să punem în valoare o resursă de tradiție din Banat prin care se poate promova această zonă. acest produs poate deveni un brand pentru Caraș-Severin în condițiile în care în acest județ se produc peste 500 de sortimente de țuică din diverse fructe”, a sublinitat Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean și inițiatorul acestui proiect.

Comentarii

comentarii