Festivalul smochinelor- fără smochine în Clisura Dunării

Este cunoscut faptul că în sudul Banatului mai exact în zona Oraviţa – Clisura Dunării, smochinul şi alte plante semitropicale cresc spontan sau în grădinile localnicilor.

 

Dacă la Reşiţa găseşti câte un copăcel de smochin prin faţa blocurilor sau prin grădinile celor ce locuiesc la case, de pildă la Orşova, în grădina măicuţelor de la Mănăstirea Sfânta Ana, există peste 50 de smochini. Smochini cresc şi la Divici, şi la Socol sau la Pojejena, Sicheviţa sau Berzeasca. Ba mai mult, la Sviniţa, exista plantaţii cu sute de smochini – asta pe lângă cei din grădinile oamenilor.

Realizând oportunitatea pe care o au la îndemână, sătenii s-au unit într-o asociaţie, au accesat chiar fonduri şi au pornit la treabă cu forţe sporite. Aşa au apărut rând pe rând ţuica de smochine, dulceaţa, gemul, vinul- ba apărut şi un Festival al smochinelor- şi de anul acesta, trebuiau să apară şi smochinele ,,smochinite”- adică uscate. Aceasta fiindcă anul trecut, Asociaţia care s-a născut la Sviniţa, a cumpărat şi un uscător de smochine.

Numai că nu a fost să fie. Gerul din această iarnă trecută a cam distrus smochinii. Pagubele au fost imense: gerul a secat şi distrus tulpina arbuştilor aşa că, în acest an, producţia a fost foarte scăzută. Aşa de scăzută că ,,Festivalul smochinelor 2012″ s-a ţinut cu produse din 2011.

Cu toate acestea, Festivalul Smochinelor este în plină desfășurare la Sviniţa şi în acest an fiindcă oamenii nu vor ca tradiţia să se piardă. Unde mai pui că pe lângă localnici, manifestarea este cinstită de oaspeți sosiți din România și din străinătate.

Programul cuprinde o serie de mese rotunde având ca temă smochina şi smochinii, dar au fost abordate şi teme literare sau de rezolvate locală.

Duminică, la Sviniţa va avea loc o paradă a portului popular şi tradiţionalul joc din centru comunei.

Comentarii

comentarii