Fiecare dintre noi poate face un pas pentru a pune STOP BULLYING-ului

Săptămâna aceasta, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au desfășurat activități informativ-preventive în școlile reșițene, în cadrul proiectului „Stop Bullying”, demarat în colaborare cu TMK ARTROM Slatina, proiect care își propune să prevină delicvența juvenilă și victimizarea minorilor, consumul de droguri și violența în familie.

Peste 500 de elevi și cadre didactice de la Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiul Național „Mircea Eliade”, Colegiul Național „Traian Lalescu”, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Aurora” și Colegiul Tehnic Reșița, care au participat la aceste întâlniri, au aflat de ce e important să cunoaștem ce presupun bullying-ul și cyber -bullying-ul și cum să evităm astfel de situații.

Comportamentele ostile, de excludere, de luare în derâdere și umilire a celorlalți pot lăsa urme adânci pentru cei care devin victime ale unor astfel de atitudini.

Tinerilor li s-au explicat și faptul că bullying-ul include și simple etichetări, tachinări și batjocură în cercul de colegi sau de cunoștințe. Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli și pot degenera în atacuri fizice.

Specialiștii prezenți au încercat să îi facă pe adolescenți să înțeleagă faptul că astfel de cuvinte și comportamente dor și îi afectează foarte mult pe cei vizați, schimbându-le percepția despre sine și despre ceilalți, putând fi afectate siguranța fizică și emoțională a tinerilor.

În prevenirea acestor comportamente negative, părinții și profesorii au un rol foarte important, aceștia îi pot ajuta pe copii să înțeleagă mai bine aceste fenomene, pot comunica cu ei, îi pot încuraja să facă ceea ce le place și totodată, le pot oferi modele pozitive și constructive de comportament.

Printre sfaturile transmise tinerilor de care este important să țină cont în interacțiunea cu ceilalți, se numără:

-Încercați să îi ajutați pe cei agresați.
-Fiți toleranți și înțelegători!
-Încercați să îi includeți în grupurile de colegi/prieteni și pe cei excluși.
-Dacă știți că cineva este agresat, anunțați un părinte, un adult din școală sau un polițist.

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.