Fiindca nu au bani la buget, primarii au de ales intre amenzi si firmele de colectarea gunoiului

Pentru că nu au bani primarii de comune mai degrabă plătesc o amendă la Garda de Mediu pentru depozitarea neconformă a gunoaielor decât să încheie contracte cu firme de salubritate.
Situația depozitării deșeurilor din județ și problemele generate de aruncarea lor la întâmplare a făcut obiectul unui raport prezentat în cadrul Colegiului Frefectural de către comisarul șef al Gărzii de Mediu, Gheorghe Muntean. Una dintre situațiile care generează depozitarea neconformă a deșeurilor în multe din comunele din județ este și lipsa contractelor de salubritate la comune și sate, dar și refuzul autorităților publice locale de a plăti servicii de salubritate prestate de unii operatori economici de salubritate.

La ședința Colegiului Prefectural au fost prezenți și primarii de comune, situația cu care se confruntă ei, ca și administrații locale, fiind făcută cunoscută prin vocea primarului de la Ciclova, Gheorghe Percea, care a ținut să explice cum stă treaba pe alocuri: ”Problema deșeurilor în mediul rural, ne referim la cele 69 de comune, probabil 65 care sunt sub 2000 de locuitori, e că nu se poate achita taxa, atât la Eco Bau pentru depozitare, cât și la cel care transportă. De exemplu Valea Carașului are Oravița care are constul transportului la fel ca depozitarea, ori, am făcut un calcul cu doamna contabilă de la Primăria de la Ciclova și costul ar fi pe decembrie și ianuarie, pe 2 luni de zile, 360 de milioane vechi, vă dați seama că într-un an de zile e 2 miliarde. Bugetul meu anul trecut a fost de 3 miliarde, tot bugetul, la venituri. Nu se poate susține. Dacă nu se găsește o soluție mai degrabă vom plăti o amendă de 200 de milioane vechi la Garda de Mediu și nu mai transportăm gunoiul”, a spus primarul de la Ciclova.

Aceste costuri nu includ noua taxa care ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie, taxa de depozit, amânată pentru 2018. Nici de la oameni nu pot primarii să mai ceară taxă pentru gunoi deoarece e deja prea mare. La Ciclova se plătește 5 lei de persoană pe lună.
Gheorghe Munteanu, comisarul șef al Gărzii de Mediu, a ținut să sublinieze faptul că cei de la sate și comune stau foarte rău la capitorul colectare selectivă a deșeurilor și învinuiește reprezentanții administrațiilor locale pentru lipsa de implicare în rezolvarea și gestionarea situației.

”Degeaba se supără domnii primari. ei sunt responsabili pentru administrarea localităților. Înțelegem că populația este împovărată de impozite și de taxe, înțelegem faptul că există un salariu minim, sau zonele sunt depopulate, oamenii nu vor să plătească sau să facă contracte cu primăria, dar ce nu înțelegem este modul în care UAT-ul ar trebui să se impună, adică reprezentanții UAT-urilor ar trebui să ducă o muncă de lămurire pentru că noi ani de zile am dus muncă de lămurire și de prevenție cu unitățile administrative”, a spus șeful Gărzii de Mediu, convins de faptul că o primă soluție ar fi sancționarea cetățenilor care aruncă gunoiul pe unde apucă, soluție care nu a fost aplicată până în momentul de față în nicio primărie din județ.

Comentarii

comentarii