Filme si afise de altădată la Muzeul Banatului Montan din Resita VIDEO

Filme si afise de altădată la Muzeul Banatului Montan din Resita. Muzeul Banatului Montan, în colaborare cu Muzeul Cineastului Amator din Reșița, a organizat expoziția „Filme de altădată. Afișe de film din colecția Muzeului Banatului Montan”, care va rămâne deschisă timp de trei săptămâni, pentru ca toți pasionații de cinematografie să o poată vizita.

 

Afișul de film este, înainte de orice, o capsulă a timpului, dar mai ales modalitatea de promovare a peliculei care subsumează elementele esențiale ale acesteia, respectiv, numele actorilor, al regizorului, al studioului. Afișul de film este și o probă a activității cinematografelor, numărul mare și diversitatea filmelor prezentate oglindind fascinația spectatorilor pentru acest gen de artă. Muzeul Banatului Montan din Reșița deține o colecție impresionantă de astfel de afișe, peste 3.500 de itemi, provenind din anii 1940-1980 ai secolului trecut și s-a constituit ca urmare a donației colecționarului orăvițean Ioan Jifcovici și care a fost adusă pentru prima dată în fața vizitatorilor. Drame, comedii, filme de acțiune ori de aventură, filme de artă și filme animate, producții ale studiourilor Romfilm, Mosfilm, Sovrom film, Defa Berlin, Gruzia film, Lenin film, Warner Bros., Gaumont, cu toate exprimă diversitatea abordării evenimentelor și a vieții, în general.

Filme si afise de altădată la Muzeul Banatului Montan din Resita. „Expoziția de față își propune, de asemenea, să evidențieze evoluția artei afișului de film din ultimii 60 de ani, în România. Prin intermediul graficii, artistul care le-a realizat a putut să-și exprime propria viziune asupra filmului într-o perioadă în care regimul a interferat cu orice formă de creație. Astfel, regăsim nume cunoscute din lumea artei plastice, precum Ion Stendl, însă majoritatea celor care au realizat grafica afișelor vor rămâne necunoscuți spectatorilor”, susține Flavius Bozu.

Alături de afișele de film, reclama pentru noile reprezentații făcută în ziarele locale a adus un plus de informare pentru spectatori. Puțini dintre aceștia, însă, au avut șansa să vadă cabina de proiecție ori aparatele de filmare și proiecție a căror istorie începe cu August Lumiere la finalul secolului al XIX-lea și încă nu s-a încheiat. Aparatele de producție rusească ori cele ale Intreprinderii Optice Române, aflate în colecțiile Muzeului Cineastului Amator, impresionează încă prin aerul vintage.

Filme si afise de altădată la Muzeul Banatului Montan din Resita. „Pe lângă obiectele de cinematorism, camere de filmat, aparate de proiecție, formate de 8 și 16 mm, are și o mini-colecție cu temă cinematografică. Mă refer la aparatele de proiecție folosite pentru caravanele de film sau pentru proiecțiile de film din comunele sau satele care nu aveau cinematograf permanent, aparate care erau transportate în aceste spații. Iar cu acest prilej, le-am pus la dispoziția muzeului, pentru a însoți posterele filmelor care erau proiectate. Sunt funcționale și le pornim din când în când pentru a arăta celor interesați cum funcționau”, inițiatorul Muzeului Cineastului Amator din Reșița, Andrei Bălbărău.

Comentarii

comentarii