Fiță sau realitate ? Glutenul – moda sau necesitate?

Ai observat ca in ultimul timp, din ce in ce mai multe produse din rafturile magazinelor sunt etichetate ca fiind fara gluten. Poate ca ai adoptat deja regimul fara gluten, mai ales ca un chestionar a dezvaluit faptul ca aproape 30% dintre adulti prefera sa evite aceasta substanta.
Glutenul este o proteina ce se regaseste intr-o varietate de alimente, de la cele produse din faina, grau, secara sau orz, pana la cele procesate. Dar exista beneficii reale pentru sanatate daca eviti glutenul sau este doar o moda in noile regimuri de slabire?

Rezultatele studiilor in domeniu sunt clare – pentru cei ce sufera de boala celiaca, o afectiune autoimuna ereditara, este indispensabila eliminarea glutenului pentru a controla simptomele. Aceeasi recomandare se aplica si pentru cei care au alergie la grau sau pentru persoanele care au o sensibilitate crescuta la gluten.

Pentru marea majoritate insa, nu este necesar ca glutenul sa fie complet exclus din alimentatie si totusi multi aleg sa o faca. Un studiu publicat recent in revista medicala Digestion a relevat faptul ca 86% dintre cei care credeau ca sunt sensibili la gluten il puteau tolera fara nicio problema si fara niciun efect secundar.

Conform nutritionistilor, oamenii sunt influentati de diferite tendinte care apar si in lumea dietelor sau de celebritati care pretind ca nu consuma gluten. Astfel, suntem convinsi sau vrem sa credem ca avem o intoleranta la gluten, deoarece astfel ne este mai usor sa evitam carbohidratii.

Problema este ca evitarea completa a produselor cu gluten poate avea un efect invers. Regimul alimentar este lipsit de nutrienti esentiali, iar multe dintre alimentele fara gluten au, in schimb, un aport mai mare de calorii, zaharuri si grasimi saturate, pentru a compensa.

In plus, chiar daca un produs este fara gluten, nu inseamna in mod automat ca este si sanatos, ci doar ca este fabricat din alte cereale. Acestea au niveluri mult mai scazute de fibre, fier, acid folic, niacina, tiamina, riboflavina, calciu, vitamina B12, fosfor si zinc, comparativ cu alimentele ce contin gluten.

Concluzia este ca sensibilitatea la gluten nu este chiar atat de des intalnita, ba mai mult, o dieta fara aceasta substanta nu este nici mai sanatoasa si nici garantata pentru a atinge greutatea ideala.

Din contra, poate chiar sa duca la ingrasare, cand si daca se revine la o alimentatie normala si variata. In acelasi timp, daca suspectezi ca ai dezvoltat o sensibilitate la gluten sau ai simptome asociate cu boala celiaca, este bine sa discuti cu un doctor sau nutritionist.
http://www.curademiere.ro/glutenul-moda-sau-necesitate/

Comentarii

comentarii