Focul a pătruns şi în Parcul Naţional Cheile Carasului VIDEO

Sute de hectare de vegetaţie uscată, fâneţe şi mărăciniş au ars în ultima săptămână în zona Caraşova. Toate dealurile sunt arse de parcă ar fi năvălit tătarii. Mai grav este faptul că focul a ajuns şi în Parcul Naţional Cheile Carasului.
Focul a fost pus intenţionat de localnici care au vrut să cureţe terenurile de iarbă uscată, dar flăcările au scăpat de sub control, provocând un dezastru ecologic.
Pompierii militari au acţionat pentru stingerea incendiului. Din cauza accesului dificil, în multe locuri pompierii au stins flăcările cu lopeţile şi pet-urile cu apă carate în rănite.

Au ars sute de hectare de vegetaţie uscată, mărăciniş litiera de pădure. Nu de puţine ori focul a ajuns în livezi distrugând copacii fiindcă iarba uscată este înalta. Au fost salvate 10 sălaşe. S-a intervenit cu subofiţeri şi ofiţeri, au fost chemaţi la muncă oamenii din zilele libere şi din oncediu.

Biologii spun că aceste incendii produc un adevărat dezastru ecologic. Focul a ucis mii de insecte, a distrus culcuşuri de sălbăticiuni şi cuiburi de păsări. O comisie formată din specialişti din cadrul Parcului Naţional vă evalua pagubele produse.

În alte judeţe, pentru descurajarea fenomenului de folosire a focului deschis în scopul igienizării terenurilor, autorităţile locale au decis să organizeze patrule mixte formate din pompieri, reprezentanţi ai ocoalelor silvice şi ai primăriilor, care vor aplică sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei fermierilor care utilizează acest procedeu.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments