VIDEO/FOTO Ruga de Sfânta Mărie din satele din Banat- Gherteniș

În satele din Banatul Montan, există obiceiul ca la hramul bisericii din sat, să fie organizată și ruga satului. Aceasta este cea mai mare sărbătoare de peste an a comunității.

 

Satul Gherteniș din Caraş Severin, este două zile în straie de sărbătoare. Sute de tineri şi localnici au împânzit străzile şi s-au adunat de Sfânta Maria în centrul satului la biserică.

Apoi, oamenii au mers la masă cu rude și prieteni- fiindcă așa este obiceiul, supă care, seara, în curtea căminului cultural, peste 500 de oameni au petrecut şi au jucat până în zori.

Conform tradiţiei, la Ruga de Sfânta Mărie participă toată comunitatea din satul Gherteniș. Oamenii plecaţi la muncă în străinătate sau în alte orașe, se întorc acasă pentru a petrece cu cei dragi. În acest an, sărbătoarea este dublă fiindcă în afară de hramul bisericii care este de Sfânta Maria, satul împlinește 632 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, la căminul cultural a fost organizat un seminar și o expoziție tematică.

Nimic nu este uitat- de la curăţatul caselor şi al străzilor şi până la masa de prânz care este una deosebit de bogată şi variată, nimic nu este omis. Dar, cel mai mult se bucură oamenii de muzica ce le însoţeşte jocul.

În fiecare an, chiar dacă costă mult, la Ruga de Sfântă Maria sunt aduse formaţii de renume din Banat fiindcă la Gherteniș se joacă şi se cântă numai pe muzică tradiţională.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments