Fotoreportaj Video Al VII lea pelerinaj la crucea monument de pe muntele Mic

În acest an s-a organizat al VII-lea pelerinaj la Crucea monument de mari dimensiuni de pe muntele Mic, din Episcopia Caransebeşului. La acest eveniment au au participat autorităţi centrale, judeţene, şi locale, elevi ai Seminarului Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeş, copii şi tineri, precum şi sute de credincioşi din zona Caransebeşului şi din împrejurimi.

 

La orele dimineţii ierarhi, preoţi şi diaconi şi autorităţi, alături de numeroşi credincioşi, au plecat în procesiune solemnă cu sfânta cruce şi cu o copie a icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni de la mănăstirea Nicula. Şi în acest an procesiunea a fost însoţită de  un pluton de militari şi de Garda de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat.

Într-un foişor special amenajat în faţa crucii monument s-a oficiat Sf. Liturghie de către un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

După oficierea Sf. Liturghii s-a oficiat şi o slujbă de Parastas pentru ctitorii crucii monument şi pentru toţi eroii bănăţeni din toate timpurile care au căzut la datorie pe toate câmpurile de luptă.

Mai apoi, în acorduri de fanfară, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la baza Sfintei Cruci în memoria eroilor bănăţeni care s-au jertfit pentru unitatea şi libertatea poporului român. Momentul emoţionant a fost urmat de defilarea Gărzii de Onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat.

Cu acest prilej, în semn de preţuire şi recunoştinţă, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a oferit ordinul eparhial crucea „Episcop Elie Miron Cristea” clasa I pentru mireni domnului general de brigată a Brigăzii 18 Infanterie Banat, Gheorghe Simina şi dl. colonel Cristian Dinulică, împreună ostenitori la organizarea pelerinajului la Crucea de pe Muntele Mic, în fiecare an.

În finalul manifestărilor, toţi credincioşii au primit gustări de post din partea schitului „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul” de pe muntele Mic.

Crucea de pe Muntele Mic este un monument al personalitatilor banatene ce strajuieste Banatul Montan, asemenea crucii de pe Caraiman. Aceasta Golgota a Banatenilor a primit prima Liturghie arhiereasca in anul 2006 la praznicul Inaltarii Sfintei Cruci. Crucea initiala a fost realizata din trunchiuri de brad si a fost sfintita in 1936. In prezent este realizata dintr-un schelet metalic si se afla amplasata pe coasta muntelui, este electrificata si este vizibila din Caransebes, Lugoj si in zilele senine, chiar din Timisoara.

Darius Herea

Comentarii

comentarii