Funcționar public din Caras Severin, prins în flagrant în timp ce primea 5.000 de euro mită

NIAGU MARTIN IANĂȘ, consilier în cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș – Severin a fost reținut de oamenii legii pentru luare de mită.. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, împreună cu polițiști anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin și Centrul Operațional 2 Timișoara, au prins în flagrant, la data de 24 noiembrie a.c., un consilier în cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș-Severin, în timp ce primea de la un martor denunțător, suma de 15.000 lei, în legătură cu atribuțiile de serviciu.

Ca urmare a acestei situații, astăzi, 25 noiembrie a.c., procurorii D.N.A. au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a persoanei în cauză pentru cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

Din cercetările efectuate până în prezent de către procurorii D.N.A. și polițiștii anticorupție ai D.G.A., rezultă că, în perioada septembrie – 24 noiembrie 2020, în contextul unui control pe teren, inculpatul i-ar fi cerut unui agricultor (martor în cauză) 5.000 de euro, reprezentând jumătate din banii pe care agricultorul trebuia să îi primească drept ultimă tranșă de plată în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin măsura „Tânărul Fermier”.

În schimbul banilor, funcționarul din instituția care gestionează fonduri europene din agricultură la nivel județean, s-ar fi angajat să deconteze ultima tranșă de 10.000 de euro, iar în plus, a lăsat să se înțeleagă că, în caz de refuz, va face demersuri ca instituția să considere că proiectul nu a fost implementat, ceea ce ar fi obligat agricultorul să restituie toți banii pe care îi primise anterior în cadrul proiectului.

Ulterior, inculpatul și-ar fi diminuat pretențiile la o treime din ultima tranșă, respectiv 3.350 euro.

Astfel, ieri,  24 noiembrie 2020, inculpatul a primit suma de 15.000 lei de la agricultor pentru a-i deconta ultima tranșă aferentă proiectului finanțat din fonduri europene, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Comentarii

comentarii