Grădina lui Moș Crăciun de la Lăpusnicu Mare din Valea Almăjului VIDEO

Când pasiunea pentru decorațiunile de sărbători devine artă, iar arta devine alinare pentru un suflet fericit care a învins boala. Teodorescu Andreea din comuna Lăpușnicu Mare, este căsătorită și are doi copii reușiți, un băiețel și o fetiță pe care o cheamă Teodora. Teodora are 9 ani și este un copil special, care cu ajutorul familiei și a oamenilor cu suflet mare a reușit să învingă o boală grea. Povestea este lungă și ar fi multe de povestit, însă, după doi ani de stat prin spitale din Italia, Teodora și mama ei, au ajuns acasă și în sfârșit, vor face sărbătorile în mijlocul familiei. Mai fericite, mai împlinite sufletește ca niciodată. După doi ani de suferință și luptă cu boala.

Ceea ce a rămas după mai mulți ani de suferință, este pasiunea lor pentru artă. Pasiune descoperită și cultivate de mama fetiței în orele, zilele și lunile petrecute lângă patul fiicei sale în spitalele din peninsulă. Mama și fetița, împreună, confecționează ornamente și decorațiuni pentru sărbători. Au învățat acest meșteșug în Italia, într-un salon de spital. Aveau nevoie mare de bani pentru transplantul de măduvă de care avea nevoie fetița. Ornamentele le făceau din materiale reciclabile, pe care le vindeau apoi la italieni pe câțiva cenți.

Odată ce transplantul a fost realizat, Teodora a ajuns acasă la Lăpușnicu Mare în mijlocul familie, mai fericită și sănătoasă ca niciodată. Pasiunea lor o duc mai departe,  în câteva luni de când sunt în mijlocul familiei, au reușit împreună să creeze mai multe obiecte și decorațiuni de sărbători pe care le fac cadou prietenilor, sau le vind pe câțiva bănuți sătenilor care apreciază ceea ce fac.

Cu zâmbetul pe buze și cu fericirea pe chip, Teodora ne-a prezentat obiectele de artă pe care le-a confecționat ajutată fiind și de mama ei: o săniuță frumoasă, coroniță de pus la poartă, globuri, floricele și multe alte ornamente deosebite.

Cum toată familia are o pasiune pentru frumos, nici soțul Andrei nu a stat cu mâinile în sân. De bucuria reîntregirii familiei și a însănătoșirii fetiței sale, în ultimile două luni, după ce vine de la serviciu de la Bozovici, Andrei a reușit să decoreze cu luminițe grădina din față casei. În câteva zile, locul a devenit principalul punct de atracție al almăjenilor.

În spiritual Crăciunului, în mijlocul grădinii, Andrei a confecționat un brad de aproape 8 metri înălțime. Bradul este confecționat din materiale reciclabile. Apoi, l-a decorat cu sute de beculețe și jocuri de lumini. Chiar și scaunul unde va sta Moș Crăciun, a fost ornat cu beculețe colorate. Și ca totul să fie perfect, din zori și până seara târziu, în grădina lui Moș Crăciun se aud colinde.

Încă o dovadă că dragostea pentru frumos învinge orice boală. De grădina lor se bucură tot satul. Localnici din toată Valea Almăjului, vin special la grădina lui Andrei să facă poze.

Un reportaj de Adi Neagu in gradina lui Mos Craciun

Comentarii

comentarii