Gripa se ia foarte usor – cum o prevenim

DESPRE

Primavara se lasa asteptata, vremea este schimbatoare si inselatoare, iar gripa este una dintre bolile cele mai contagioase. Nu este o simpla raceala, ci este cauzata de virusuri si netratata, poate avea consecinte grave: pneumonii, infectii bacteriene etc, in special printre copii, persoane varstnice, persoane cu afectiuni cronice pulmonare sau cardiace, femei insarcinate.

Daca raceala se instaleaza treptat cu stranuturi, scurgeri nazale, eventuale dureri de cap, gripa incepe brusc, cu simptome ca: febra, dureri musculare, senzatie de slabiciune etc.

Cum putem preveni gripa
Fiind o boala cu raspandire rapida, gripa nu poate fi prevenita chiar usor, dar suntem datori sa respectam cateva reguli pentru a incerca sa micsoram riscul de imbolnavire si neplacerile provocate de ea.

– Vaccinul antigripal – anticorpii continuti in vaccinul antigripal ne pot ajuta sa scapam de gripa, dar nu in procent de suta la suta; vaccinurile nu contin decat anumite tulpini de virusuri si numai impotriva acestora sunt eficiente. Totusi nu toti recurgem la acest vaccin din diverse motive, pericolul de infectare devenind mai mare, in acest caz.

– Evitarea contactului cu persoane bolnave sau daca sunteti bolnav, cu persoane sanatoase; gripa poate fi contactata foarte usor din aer, de la un stranut, de la tuse, de la atingeri de maini sau de obiecte folosite in comun.

– Spalati-va des mainile cu sapun, daca sunteti intr-o comunitate, folositi chiar si dezinfectante pentru curatat. Folositi servetele cand tusiti sau stranutati. Aveti grija sa nu va atingeti nasul, gura sau ochii cu mainile nespalate sau nedezinfectate.

– Intrerupeti serviciul daca aveti simptome de gripa; este mai bine si pentru propria persoana si pentru colegii de munca.

– Puteti recurge preventiv la medicamente antivirale (tamiflu, de exemplu); acestea pot preveni infectarea sau pot ajuta sa aveti simptome mai usoare si sa va vindecati mai repede.

– Aveti grija permanent de sistemul imunitar, cu cat este mai puternic, cu atat va protejeaza mai eficient. Vitamina D, dar nu numai, are un rol important in pastrarea unui sistem imunitar capabil de lupta. Razele soarelui (sursa de vitamina D), nu prea ne bucura cu prezenta lor in timpul iernii, asa ca introduceti mai des in dieta alimente care o contin: peste, ciuperci, oua, lactate.

Odihna suficienta (8 ore pe zi), dieta bogata in legume si fructe (sursa de vitamine si minerale), miscare fizica zilnica, mai putin stres – sunt factorii care fortifica sistemul imunitar.

Citeste tu mai departe aici: https://www.curademiere.ro/gripa-se-ia-foarte-usor-cum-o-prevenim/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+CuraDeMiere+%28Cura+de+Miere+-+Revista+online+de+bun+gust%29

Comentarii

comentarii