Hai sa stabilim un lucru: Valentines Day sau Dragobete ? Sărbătorim româneşte sau ?

Ce este Valentine’s Day? Este “punerea în scenă” a unei zile a îndrăgostiţilor. Pentru mulţi romani ziua de 14 februarie este una extraordinar de importantă, în care trebuie să îţi manifeşti dragostea faţă de persoana iubită şi să îţi arăţi “coeficientul” de ataşament faţă de ea. Este o zi în care trebuie să dăruieşti flori şi ciocolată şi să pregăteşti din timp anumite surprize.

Eu nu percep la fel această zi. La noi în ţară, Valentine’s Day nu este o sărbătoare. În calendarul creştin-ortodox această zi foarte aşteptată şi pentru care facem tot felul de pregătiri, nu există. Nu este sărbătoarea noastră. Nu ar trebui să semnifice ceva pentru noi, romanii. Este sărbătoarea americanilor. O zi în care ei îşi maifesta iubirea şi încheie lacatele dragostei ori aruncă cu flori pe iazuri pentru că inimile lor să înflorească şi dragostea lor să dureze o eternitate. Ei au “inventat” această zi care este specială, dar pentru ei. Ţine de originalitatea calendarului lor. O au, o sărbătoresc. Acesta este principiul pe care ar trebui să îl urmăm şi noi.

Din păcate, romanii trebuie să împrumute obiceiuri. Trebuie să dăm încă o dată dovada că nu suntem originali şi să neglijăm încă o dată ceea ce avem. Sărbătorim Valentine’s Day, când avem şi noi Dragobetele. Este tot o zi în care îţi poţi manifesta sentimentele de iubire şi poţi să îţi declari dragostea faţă de persoană pe care o placi. Dar în stil românesc. Şi totuşi… nu este băgată în seamă de nimeni această zi specifică romanilor. Nu putem să respectăm şi noi sărbătoarea noastră şi să fim originali! Nu vrem să fim diferiţi şi unici!

Se pare că Valentine’s Day a devenit mai populară decât Ziua României, ziua mărţişorului sau cea a mamei. Nici măcar nu ştim ce înseamnă cu adevărat. Sfântul Valentin a trăit în perioada împăratului Claudius, iar când a fost condamnat la moarte, a lăsat o scrisoare iubitei sale, un mesaj de dragoste semnat “al tău Valentin”. De aceea americanii îşi transmit mesaje de dragoste pe 14 februarie. Această zi nu comemorează nimic, că în alte cazuri. Este doar o sărbătoare comercială, superficială, un kitsch care prosteşte cumpărătorii şi umple patronii magazinelor de bani. De fapt… perechile, cuplurile nu se grăbesc să îşi arate dragostea, susţinând că acesta este motivul, ci văd interesant să urmeze obiceiul altora, nefiind obligaţi să îşi mărturisească dragostea chiar pe 14 februarie.

Nu ne putem opune majorităţii şi nici nu susţin că nu sunt de acord cu această sărbătoare americană, dar se pare că din cauza ei uităm de zilele noastre tradiţionale şi de faptul că suntem ROMANI.

George Buraga

Articol relatat de portalul Vorbeşte Liber.

Comentarii

comentarii