Hora si jocul de la ruga de la Berzovia VIDEO

Satul Berzovia din judeţul Caraş Severin este unul dintre satele din Banat în care tradiţia este dusă mai departe. Un obicei al satului este ruga de Ispas, sau nedeia. Aşa cum se întâmpla în tot Banatul, aici există tradiţia ca la Ispas, după ce sătenii au stat la masă şi şi-au făcut siesta, însoţiţi de musafiri- goşti- după cum li se spune acestora în Banat- să pornească spre centrul satului şi în faţa caminului cultural să intre cu toţii în hora mare.

Anul acesta, atmosfera muzicală a fost întreținută de renumita solistă de muzică populară bănățeană, Ramona Vită şi formaţia sa. Sătenii s-au distrat până noaptea târziu şi fiecare a jucat şi s-a mişcat după cum a ştiut, dar cu toţii – gazde şi gosti, s-au simţit şi distrat foarte bine.

Azi, în ultima zi de ruga, după ce sunt citite slujbe religioase la biserica satului, tineri şi bătrâni, se adună din nou în centrul satului şi spre seară, începe hora mare a satului. Distracţia şi voia bună ţin până în zorii zilei sau până ce ploaia îi fugărește acasă.

Nu au lipsit comercianţii care şi-au întins tarabele în apropierea căminului. Chiar dacă toată lumea are acasă fel de fel de bucate, parcă tot mai merge şi un mic cu muştar. La care se adaugă şi o bere sau un suc.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments