Cultural

„Hristos a Înviat” cu litere de foc pe dealul bisericii din Lăpuşnicu Mare VIDEO

În seara de Înviere răul este învins de bine, iar creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea cu obiceiuri care diferă de la o comunitate la alta. În localitatea almajană Lăpuşnicu Mare, credincioșii care vin în fața bisericii sâmbătă noaptea pentru Înviere, se bucură de un spectacol pascal mai deosebit, unic în România. Totul se petrece în noaptea tainică a Învierii Domnului Isus Hristos.

Este un obicei pregătit în fiecare an de către tinerii din localitate, cu multă muncă și dragoste pentru tradițiile pe care le-au moștenit din bătrâni. Cu câteva zile bune înainte de Paște, cu multă muncă și dăruire intensă, dar cu rezultate pe măsură, tinerii reușesc să bucure o comunitate întreagă în noaptea de Înviere pe platoul din centrul comunei de un obicei cu totul special, literele de foc care se aprind pe dealul din spatele bisericii în apropierea cimitirului la ora 12 noapte.

Pe dealul din spatele bisericii, apare scris cu foc câteva ore Hristos a Înviat, iar sătenii admiră evenimentul cu mare mândrie și ciocnesc ouă roșii de bucurie că în această noapte, binele a învins răul.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii