Ia amploare comertul cu păsări din speciile autohtone protejate

Ia amploare comertul cu păsări din speciile autohtone protejate!

Prin mai multe piețe din țară au aparut asemenea comercianti, dar au fugit la aparitia Jandarmeriei.  Pasarile prinse sunt specii protejate de OUG 57/2007 privind REGIMUL ARIILOR NATURALE PROTEJATE , conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată de Legea 49/2001 si de OUG 195/2005 privind PROTECTIA MEDIULUI aprobată prin Legea 265/2006.

Sunt oferite spre vânzare mai ales păsări cântătoare din familia Fringillidae, cel mai des fiind întâlnite specii precum sticleţi, scatii, florinţi, cânepari, mugurari, cinteze, cănăraşi, dar oferta poate fi uneori surprinzătoare, cazuri în care sunt puse la vânzare păsări cântătoare insectivore, ciocănitori, sfrâncioci, vânturei roşii sau ulii păsărari.

Aceste păsări sunt capturate de regulă cu beţe cu clei, care se face prin topirea fructelor de vâsc sau a unor materiale de cauciuc mai specific. Acest mod de capturare este în sine o contravenţie şi se pedepseşte, conform legii. Jumatate din pasarile prinse vor muri in 3-4 zile, caci nu rezista in captivitate. Restul vor muri, practic, la cumparator – motiv pentru continuarea achizitiilor si pe viitor, daca nu se cunoaste cauza decesului (captivitatea, stresul, hrana nespecifica, etc). Păsările sunt de regulă ţinute în colivii mici, uneori ascunse în sacoşe, neexpuse direct la vedere. În astfel de cazuri, este bine să atragem atenţia instituţiilor de stat abilitate (Garda de Mediu, AJVPS, Jandarmerie) despre existenţa acestor ilegalităţi, instituţii care sunt îndreptăţite să ia măsurile necesare pentru prevenirea şi sancţionarea acestor delicte. În cazul în care depistăm astfel de ilegalităţi, este bine să sesizăm în timp cât mai scurt autorităţile competente. Datele de contact al acestora pot fi accesate pe paginile www.gnm.ro, www.agvps.ro şi www.jandarmeriaromana.ro. Dacă sesizăm comercializarea de păsări sălbatice în mod repetat pe unele pieţe, este bine ca sesizarea către aceste organe să fie trimisă din timp. Totodată, putem apela şi este indicat să apelăm la serviciul de urgenţă 112 şi să solicităm deplasarea la faţa locului a unui echipaj de poliţie. După ce le prezentăm motivul solicitării, în prezenţa lor putem trece la eliberarea păsărilor deţinute, iar autoritatea poate efectua legitimarea contravenienţilor şi sancţionarea acestora.

Comerţul ilegal cu păsări ocrotite care se desfăşoară în mare măsură in pieţele oraşelor mari, si teoretic poate fi impiedicat de fiecare dintre noi. Vanzatorii trebuie sa prezinte organelor in drept din piata sau politiei, actele de vanzare si certificatul de producator, indicand provenienta pasarilor.

Unii iubitori de animale cumpara scatii si sticleti de la vanzatorii din piata si le dau imediat drumul in libertate.

Cititi si aici: http://www.cutu-cutu.ro/content/cum-s%C4%83-proced%C4%83m-%C3%AEn-cazul-%C3%AEn-care-depist%C4%83m-de%C5%A3inerea-ilegal%C4%83-de-p%C4%83s%C4%83ri-protejate-braconierii

Comentarii

comentarii