Iarna 2021 – 2022 a ajuns şi în Banat unde a venit cu prima zăpadă pe Semenic VIDEO

Iarna s-a arătat mult mai grăbită să ajungă în acest an în Banat. Dacă anul trecut, primii fulgi de nea au căzut abia la jumătatea lui decembrie, anul acesta iarna a venit în Banat mai devreme cu aproape două luni. Prima zăpadă a căzut pe Semenic ieri şi oamenii speră să fie ceva de bun augur. Pe Muntele Semenic, joi a început să plouă, iar sâmbătă, stropii de apă s-au transformat în fulgi de nea. Stratul de omăt s-a aşezat încet, și pe ici, pe colo, decorul a devenit unul hibernal, de vis. Zăpada a acoperit iarba deja arsă de brumă iar brazii şi-au luat prima haina de iarnă din aceste sezon rece.


Răcirea vremii a adus şi primii fulgi de zăpadă în Banat. Aici, circulă o vorbă care spune că ,,dacă ninge în Banat, atunci prima zăpadă cade întotdeauna pe Muntele Semenic”. Sau că ,,ultima zăpada este totdeauna pe Semenic”.


Este cunoscut faptul că pe Muntele Semenic, perla Banatului, zăpada este prezentă din octombrie şi până la începutul lunii mai. Și dacă este vorba de zăpadă, cabanierii musai trebuie să vadă cu ochii lor asta. De cum se albește muntele, turiştii sunt aşteptaţi să ajungă prin zonă. Cei ce locuiesc pe munte la cabane şi hoteluri sau au doar afaceri pe munte, au început să se pregătească. Lemnele au fost tăiate și duse în magazie încă de la jumătatea lui septembrie, în vară s-a lucrat la mici sau mari reparații, iar acum, au fost scoase la revizie săniile și se încearcă sobele cu lemne.

Ca de obicei, străjerul Semenicului, veteranul Cornal Podeanu, a fost prezent la prima întâlnire cu zăpada din acest an. Omul a făcut o mică inspecție la cabană și celebrul său chioșc, a verificat stocurile la produsele alimentare și a coborât în oraș pentru aprovizionare.

Acum, zăpada s-a topit, în schimb, muntele este alb de bruma groasă depusă fiindcă pe Semenic, este foarte frig. ANM spune că așa va fi toată săptămâna.

Comentarii

comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.