Iarna ca in povesti cu zăpadă de 1 m si copii la săniuș la Brebu Nou VIDEO

Copiii văd întotdeauna doar partea bună a lucrurilor. Aşa se întâmplă şi cu omătul care în această iarnă este din belşug în Banatul Montan. Dacă adulţii văd în zăpadă doar probleme şi griji, cei mici, abia aşteaptă să îşi ia săniile şi să iasă pe derdeluşul din marginea satului. Părinţii intră în jocul lor şi au grijă că nu cumva picilor să le îngheţe nasul şi urechile, aşa că, îi blindează bine cu fulare, căciuli şi mănuşi. Fiecare îşi lauda sania sa, care are tălpi mai lucioase, care zboară mai iute, exact că în poeziile copilăriei.

Strigătele ce se aud de la marginea satului îi bucură pe adulţi fiindcă cei mici au mai renunţat la telefoane, tablete sau televizoare şi se mişca în aer liber aşa cum făceau şi ei în tinereţe.

După câteva ture, uzi la picioare, cu mâinile îngheţate şi nasul roşu, armata de pici se îndreaptă spre case unde sunt aşteptaţi cu ceai fierbinte şi gogoşi.

Iarna înseamnă și copilărie, înseamnă derdeluş şi săniuş. Oare cine poate uita aerul rece biciuind obraji alunecând cu sania pe coastă la vale? Cine poate uita nasul înghețat, vâjâitul vântului, tufele ,,ce fug” pe lângă tine, mâinile încleștate pe sanie și picioarele ude și înghețate? Cine poate uita cum stăteam toată ziua afară în zăpadă de ne înghețau pantalonii pe noi și se făceau ca tabla de la atâta udeală? Veneam acasă doar când nu mai puteam de foame și de frig, iar urcatul coastei devenea tot mai anevoios fiindcă eram pe jumătate înghețați.

Când mâinile ne amorțeau, intram puțin în casă. Aruncam tot ce era ud de pe noi. Întindeam palmele deasupra plitei, iar tălpile picioarelor erau la dezghețat în ciorapi de lână în papuci de casă. Între timp, mama făcuse ceai fierbinte și gogoși. Nu zăboveam prea mult la sobă – ne dezghețam mâinile pe cana de ceai și savuram croavnele pufoase și pudrate cu zahăr de frică să nu mănânce ceilalți și porția noastră. Vă mai amintiți mirosul de căldură al plitei, fumul ce ieşea atunci când se mai băga un lemn în sobă și mirosul jilav al manușilor puse la uscat?

Vă mai amintiți ce bine era să fim copii?
Doamne, mai adu măcar un pic timpurile alea frumoase înapoi, măcar în vis!

Imagini de bucurie surprinse la Brebu Nou de Gert și Rodica Ballas

Comentarii

comentarii