Iarnă în plină primăvară în Banatul Montan cu zăpada de aproape jumătate de metru la Gărâna VIDEO

Iarnă în plină primăvară în Banatul Montan cu zăpada de aproape jumate de metru la Gărâna. Imagini incredibile pentru începutul lui aprilie în Banatul Montan. Chiar dacă sunt obișnuiți cu vremea rece și mai ales capricioasă, locuitorii din zona Văliug – Gărâna – Brebu Nou, au fost surprinși și ei de această iarnă în plină primăvară după ce a nins din nou aproape neîncetat mai bine de 24 de ore. Niciodată începutul de aprilie nu a avut atâta zăpadă.

Zăpada căzută din abundență începând cu noaptea de vineri, s-a așternut într-un strat consistent peste stratul existent de zăpadă. Dimineața i-a găsit pe gărânenți la curățat mașinile și curțile. Cei mai afectați au fost arborii și arbuștii și pomii fructiferi. Sub greutatea zăpezii unii s-au rupt iar în cazul altora ramurile s-au aplecat la pământ.

Din păcate, la cum arată prognoza meteo, zăpada nu dă semne că s-ar lăsa dusă. Pe Semenic și Muntele Mic, a nins și acum la începutul ultimei decade din aprilie. Slabe speranțe să se topească așa repede încât să avem un paști mai călduros. Acum, ne așteaptă o săptămână a Floriilor rece și bătrânii spun că tot așa va fi vremea și de Paști.

Iarnă în plină primăvară în Banatul Montan cu zăpada de aproape jumate de metru la Gărâna. Deşi este aprilie, mijlocul primăverii, în România iarna a revenit în forţă. Aproape trei sferturi din regiunile ţării s-au aflat sub incidenţa codurilor portocaliu sau galben de ninsori sau ploi abundente, vânt puternic şi temperaturi neobişnuit de scăzute pentru această dată. Meteorologii români au explicat că valul de frig se datorează unui ciclon trans-balcanic care traversează România în aceste zile. Ciclonul s-a format în Europa Centrală, a coborât spre Mediterană, a  traversat Balcanii şi ajunge în bazinul Mării Negre. În plus, o masă de aer foarte rece, de origine arctică, venită din centrul şi nordul Europei s-a deplasat spre sud-estul continentului.

Materialul video este realizat de amatori la începutul lunii aprilie 2021.

sursa video facebook

Comentarii

comentarii