Imagini extrem de rare – Ciopor de capre negre filmat în zona Rusca Teregova VIDEO

Imagini extrem de rare – Ciopor de capre negre filmat în zona Rusca Teregova. Imagini extraordinare cu un ciopor de capre negre în Munții Țarcu, într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Teregova. Cu toate că în România această specie se întâlnește cu preponderență în zona munţilor Bucegi, Făgăraș. În general, în Carpații Meridionali. De această dată, filmarea a fost realizată de unul dintre pădurarii de la Teregova în zona Rusca Teregova – Hideg, în munții Țarcu. Deși foarte discretă, cioporul de capre a simțit prezența omului, chiar dacă acesta era bine ascuns. Dovadă este șuieratul din fundal. Acesta este cel mai frecvent sunet auzit la caprele negre. Este unul dintre sunetele de alarmare a celorlalte exemplare, fiind de regulă urmat de baterea pământului cu piciorul.

Pădurile administrate de Ocolul Silvic Teregova, din cadrul Romsilva – Direcţia Silvică Caraş-Severin, constituie un habitat corespunzător, ce oferă faunei condiții bune de liniște, hrană și adăpost.

Direcția Silvică Caraș-Severin administrează o suprafață de circa 350.000 de hectare de păduri prin intermediul a 17 ocoale silvice. Cel amintit mai sus, Ocolul Silvic Teregova, gospodărește circa 25.000 de hectare.

Capra neagră – o specie foarte rară, trăieşte şi în judeţul Caras Severin în arealul cuprins intre Băile Herculane şi Teregova. Este o specie foarte retrasă, evita orice contact cu omul. Nici de această dată capra nu s-a apropiat de om, ci, acu ajutorul tehnicii moderne, omul s-a apropiat de cioporul de capre.

Imagini extrem de rare – Ciopor de capre negre filmat în zona Rusca Teregova. Duşmanii naturali ai caprelor negre sunt râsul, lupul și, din păcate, omul prin acțiunile sale de braconaj. Cu toate acestea, numărul caprelor negre este în creştere. Personalul Direcţiei Silvice Caras Severin, duce periodic în zona hrana suplimentară şi sare sub formă de drob.

 

Comentarii

comentarii