Împletirea nuielelor – tradiție veche pe cale de dispariție în Valea Almăjului VIDEO

Locuitori satelor din Banatului de munte, precum este Valea Almăjului, au o lungă tradiţie în prelucrarea şi împletirea nuielelor. Acesta este, sau mai bine spus, era un meşteşug transmis din tată în fiu. În ziua de azi, din păcate, acest meșteșug este pe cale de dispariție. Exact cum s-a întâmplat și cu alte meserii tradițional sătești: fierarul, coșarul, dogarul, tâmplarul, tinichigiul sau tocilarul satului.


 
„Cotărița” sau coșul de nuiele – este de departe unul dintre cel mai utilizat instrument în gospodăriile de la sat. Cu coșul de nuiele se transportă de la lemnele pentru foc și pân la legume sau grâne sau fructele toamnei. În Valea Almăjului, coșul este realizat din nuielele de salcie sălbatică – răchită. Acestea sunt colectate cu multă atenție de meseriaş, de pe malul și luncile din apropierea râului Nera. Nuielele de răchită sunt flexibile şi sunt folosite de meseriaşi datorită maleabilității pe care le oferă atunci când sunt prelucrate coşurile de diferite forme și dimensiuni.
 
În Valea Almăjului, în urmă cu zeci de ani, împletiturile din nuiele erau o tradiţie locală. Oamenii îşi câştigau existenţa împletind coşuri din nuiele. Materia primă era la un pas de casă, pe malurile râului Nera. Din păcate, în zilele noastre, mai sunt puțini meseriaş care mai practică această meserie veche. La Lăpuşnicu Mare, mai este doar unul: Donese Melcu cum îl ştiu oamenii în sat. Omul a învățat meseria de la tatăl său şi o  duce mai departe cu mândrie.

Fiind pensionar cu o pensie mică, face coşuri pentru a mai câştiga un leu doi în plus. Împletitul nuielelor este o muncă meticuloasă, care necesită răbdare şi multă manoperă și îndemânare. Însă omul nu se plânge, face asta cu drag, să-și ușureze munca și din pasiune. Fiindcă din mâna să ies adevărate opere de artă.

Este mândru de ceea ce face, de ceea ce a învățat de la tatăl său. „Cotărițele” pe care le face, sunt folosite de către localnici la diverse activități în gospodărie. Se mai folosesc la nunți pentru a se pune darurile în ele. În coșară se așează un ștergar țesut în casă. Apoi se pun darurile pentru nași și fini. Cu toate că este singurul din zonă care mai știe acest meșteșug, iar plasticul a invadat toate gospodăriile, aproape că există gospodărie pe Vale Almăjului, în care să nu găseşti un coş de nuiele.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii