În 2016, infracționalitatea silvică a fost combătută eficinet – spun politistii

În cadrul Colegiului Prefectural a fost prezentat un raport de activitate al poliției desfășurat în anul 2016 în cadrul planului național ”Scutul Pădurii”. În acestă acțiune Poliția Română are ca parteneri Garda Forestieră, Direcția Silvică, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Poliția de Frontieră și Inspectoratul Teritorial de Muncă. Toate aceste instituții se concentrează pe prevenirea infracționalității în domeniul silvic care se desfășoară în toate localitățile din județ în funcție de analiza privind criminalitatea sesizată în acest domeniu.

”Nu am înregistrat probleme deosebite în județul nostru și ne propunem ca și în anul 2017, fiind continuată această activitate privind infracționalitatea la nivel național, să obținem rezultate pe măsură”, a precizat comisar șef de poliție Viorel Avram.

Reprezentantul Poliției a mai spus că față de anul trecut pentru toți indicatorii prezentați în raport s-au înregistrat creșteri privind combaterea infracționalității silvice, rezultatele raportului fiind favorabile.

Așadar, în anul 2016 structurile poliției au efectuat împreună cu celelalte instituții angrenate în acțiune un număr de 2303 controale, cu 480 mai multe decât în anul precedent. Controalele s-au realizat atât pe fondul forestier, cât și pe linia transportului materialului lemnos. La aceste controale nu au fost iertați cei prinși în ilegalitate fiind aplicate 310 sancțiuni contravenționale, cu 86 mai multe decât anul anterior. Valoarea materialului lemnos confiscat este de 24.538. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării și 25 fierăstraie mecanice și 10 topoare, 1 autovehicul și un atelaj hipo. În ceea ce privește dosarele penale care au avut ca obiect fapte prevăzute de Codul Silvic, la începutul perioadei s-au aflat în lucru un număr de 291 dosare penale, au fost înregistrate 223 dosare penale, au fost înaintate unităților de parchet cu propuneri legale 177 dosare penale, la sfârșitul perioadei fiind în lucru 341 dosare penale. În această perioadă a crescut numărul dosarelor penale înregistrate din oficiu de la 69 la 95, cu 26 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

O problemă constatată în această perioadă este legată de deficiența în asigurarea cu pază a fondului forestier, deși prin lege se stipulează obligativitatea ca deținătorii de fond forestier să încheie contract de pază. Unele primării nu își mai achită contravaloarea pazei către ocoalele silvice motivând insuficiența fondurilor financiare și în această situație există riscul rezilierii contractelor de pază și administrare și implicit a comiterii infracțiunilor silvice.

Comentarii

comentarii