În așteptarea gazului metan, 2/3 din județ se încălzește cu lemne – Blocuri încălzite cu lemne în Caras Severin VIDEO

Blocuri incalzite cu lemn in Caras Severin În Romania anului 2021, mai bine de jumătate din locuințe sunt încălzite pe timp de iarnă cu lemn sau combustibil fosil. În județul Caraș Severin, aproape 70% dintre locuințe și mai bine de jumătate dintre instituțiile publice sunt încălzite cu lemne. Practic, cu gaz metan sunt alimentate doar orașele Oțelu Roșu, Caransebeș și Reșița și câteva dintre localitățile din nordul județului prin care trece conducta de gaz ce vine din Transilvania și are ca punct terminus municipiul Reșița – reședința de județ.

În aceste condiții, mii de case din toate localitățile județului și cartiere întregi de blocuri din orașele Anina, Oravița, Băile Herculane, Moldova Nouă, se încălzesc cu lemn. În plus, în tot județul Caraș Severin, nu mai există încălzire și apă caldă în sistem centralizat, deci nici un CET. Deci, fiecare se descurcă cum poate. La Anina, nu a existat gaz metan niciodată. De la închiderea minei și lichidarea sistemului centralizat de încălzire prin desființarea punctelor termice de cartier și până în prezent, oamenii se încălzesc cu lemn. Practic, în oraș, nu exista bloc de locuințe care să nu aibă la parter magazii de lemne sau lemne depozitate pe sub balcoane.

Unii locuitori de la etajele superioare, și-au montat la ferestre troliu cu care își ridică lemnele până pe balcon și de acolo, le bagă în apartamente. În loc de calorifere, locatarii apartamentelor și-au montat teracote si sobe. În fiecare zi, în fața blocurilor are loc un adevărat ritual: oamenii fac surcele cu care aprind focul în teracote. La Anina, oraș aflat în inima munților la o altitudine de aproape 600 de metri, focul arde în sobe opt luni pe an. Deși teoretic munții sunt încă acoperiți de păduri, lemnul este din ce în ce mai rar si mai scump. Anul trecut, a fost o adevărată criză a lemnului de foc. Era și scump și nici nu se găsea decât la exploatatorii privați unde prețul era dublu ca la ocoalele silvice ale Romsilva.

În acest an, situația este oarecum reglementată acum la început de sezon rece, dar prețul va crește odată cu venirea iernii. La Anina, a fost demarat un program de aducțiune a gazului metan, dar de la aprobări și până la finanțări guvernamentale, va mai trece mult timp. Prin PNRR, Guvernul României s-a angajat ca până la finele anului 2023 să elimine încălzirea cu lemn și combustibil fosil folosind ca alternativă gazul metan și sursele de energie verde. Locuitorii din Anina își doresc gaz metan, își doresc să scape de căratul lemnelor la bloc, dar sunt neîncrezători și spun că și aceasta este o promisiune a Guvernului ce nu va fi respectată ca multe altele de până acum.

Comentarii

comentarii