In Caras Severin, doar 20% din terenurile de câmpie mai aparțin localnicilor VIDEO

In Caras Severin, doar 20% din terenurile de câmpie mai aparțin localnicilor. Rămâne România fără teren agricol? Deja 40% din pământ este vândut străinilor. La această dată, străinii sunt în posesia a peste patru milioane de hectare de teren agricol de calitate. România dispune de aproximativ 10 milioane de hectare de teren arabil. Între 1990 şi 2014, prin intermediul unor firme înființate de aceștia în România, străinii au achiziţionat un milion de hectare de teren. Odată cu liberalizarea pieței funciare la 1 ianuarie 2014, danezii, germanii, spaniolii, italienii și alții, au mai cumpărat încă un milion de hectare.

Locuitorii satelor din Banatul Montan, în primul rând cei din zonele de câmpie, spun că au fost forțați să își vândă pe mai nimic, terenurile agricole retrocedate după destrămarea CAP-urilor. Ei acuză clasa politică de după 1989, că a creat voit un sistem economic şi legislativ, în care oamenii sunt obligaţi și acum să-şi vândă pământurile. Ei spun că totul a fost premeditat. Li s-au retrocedat terenurile, dar nu au avut nici o posibilitate să lucreze o asemenea suprafață. În plus, mulți au vârste înaintate și sunt singuri. Ba mai mult, noii țărani români împroprietăriți, au fost amenințați că vor plăti impozite imense dacă nu își vor lucra terenurile.

În aceste condiţii, de teama de a nu li se lua terenurile sau să plătească sume enorme, oamenii au vândut pământul. Şi au vândut masiv şi pe un preţ de nimic. Cine obţinea 100 de mărci germane – pe acea vreme – pe teren, se putea lăuda ca a obţinut un preţ foarte bun. Majoritatea au vândut zeci de hectare de pământ arabil pe preţuri şi mai mici.

Acum, prin neimplicarea statului, indirect, români sunt încurajaţi să vândă terenul în continuare. Doar că acum preţurile au ajuns la vreo 4.000-5.000 de euro hectarul. Preţul nu este mare. Este chiar foarte mic fiindcă pământul e cel mai bun din Europa. În Germania și Franța, un hectar de teren agricol costă, în medie, 30.000 de euro, iar în Olanda, 80.000 de euro.

„Suntem singura ţară din Europa, din cele 28, în care cumpără cine vrea, cât vrea, fără nicio restricţie. Şi a patra sau a cincea din lume care a vândut cel mai mult din pământul său. Olanda, Germania, Italia au legislația în aşa fel, încât accesul este liber străinilor, însă condiţiile de aplicare ale legii sunt de aşa natură, încât nu se poate cumpăra. Dar pot să spună la noi vânzarea e liberă, dar e declarativ, când să cumperi efectiv, vezi că nu se poate”. Afirmația de mai sus aparține lui Laurenţiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

În ultimii ani, străinii au cumpărat un milion de hectare de pământ arabil din România. Dacă se continuă cu aceeaşi legislaţie şi fără o reformă agrară în care ţăranului să i se creeze mecanisme financiare şi piaţă de desfacere, România va pierde în 12 ani tot pământul arabil.

In Caras Severin, doar 20% din terenurile de câmpie mai aparțin localnicilor. Liviu Munteanu, doctor în ştiinţe agricole şi inginer specialist în Direcţia Agricolă Caras Severin, spune de situaţia terenurilor vândute: Judeţul nostru este un caz fericit fiindcă este preponderent deluros şi muntos şi nu avem aşa de mult teren plan (câmpie). În rest, terenul este cumpărat de firme româneşti, înfiinţate în România, dar de străini. Ei sunt acum proprietarii acestor terenuri”.

Secretarul comunal al Berzoviei, Gabi Kapusi, spune că: ,,Oamenii – sătenii – au vândut terenul în proporţie de 80-90%. Oamenii sunt bătrâni, nu au putere financiară. Statul nu a încurajat deloc agricultură şi nu a sprijini agricultorii. Din păcate, vânzările continuă și azi, iar terenul este cumpărat de străini”. Femeia ne arată cu tristețe teancul de dosare cu actele de vânzare – cumpărare depuse la Primărie.

Șefa biroului agricol din cadrul Primăriei Berzovia, Ana Albu, spune că şi ea are o grămadă de dosare de vânzare. ,,Se aşteaptă acel termen ,,de strigare” prevăzut de lege. Oamenii vând fiindcă nu au avut putere financiară să muncească pământul. Este foarte scump de lucrat, 600 de lei este doar aratul, apoi discuitul, sămânţa, semănatul, tratamentele. Statul nu a sprijinit deloc agricultură și țăranii români”.

Viceprimarul Alin Eder, spune că: ,, nu se primeşte nici un fel de sprijin, tinerii nici atât, nu îi ajuta statul, nu-i ajuta nici băncile să facă agricultură”. Tânărul viceprimar spune că el are terenuri în arenda, dar arendașii români sunt sabotaţi de marii proprietari de terenuri. Străinii au bani şi practica dumpingul. Au o producție mult mai mare și dau arenda mai mare proprietarilor. Oamenii ies din asociaţie, apoi vând pământul în doi – trei ani.

In Caras Severin, doar 20% din terenurile de câmpie mai aparțin localnicilor. Localnicii, spun că nu exista nici un fel de sprijin de niciunde, ca oamenii au vândut tot pământul. Au mai oprit puţin acolo unde este mai bun şi pe care-l pot lucra mai mult cu mâna, în rest, au vândut tot. Ultimul, spune că a vândut terenul pe mai nimic, iar cu banii luaţi, a făcut o plasă de cumpărături la Reşita şi gata cu hectarul de pământ.

Comentarii

comentarii