În Caras Severin, locuitorii au renunțat să mai caute de lucru pe un salariu mic şi au plecat masiv în străinătate VIDEO

În Caras Severin, locuitorii au renunțat să mai caute de lucru pe un salariu mic şi au plecat masiv în străinătate. În Caras Severin, la această dată, sunt disponibile 181 de locuri de muncă. Acestea cuprind toată plaja, de la muncitori necalificați și femei de serviciu și până la programatori informaticieni și ingineri sau contabili șefi. Cea mai mare ofertă este că de obicei la confecționarea cablajelor auto și muncitori necalificați în confecții. Asta în condiția în care la AJOFM Caraș Severin, sunt înregistrați oficial aproape 4000 de șomeri din care doar în jur de 1600 primesc indemnizația de șomaj. Restul – sunt în căutarea unui loc de muncă.

Numai că în majoritatea cazurilor, atunci când oamenii își găsesc un loc de muncă, de cele mai multe ori, acesta este refuzat din cauza renumerației foarte mici. În aceste condiții, satele bănățene s-au depopulat, majoritatea celor apți de muncă preferând să lucreze în străinătate.

Oamenii spun că atunci când își găsesc un loc de muncă, salariul este așa de mic încât abia le ajunge să supraviețuiască de la o lună la alta. Fără a mai pune în calcul restul membrilor familiei sau faptul că omul ar vrea să își mai modernizeze locuința sau să își mai construiască o anexă sau pur și simplu, au de făcut reperații de mare amploare cum ar fi schimbarea acoperișului sau montarea unei central termice.

În Caras Severin, locuitorii au renunțat să mai caute de lucru pe un salariu mic şi au plecat masiv în străinătate. În aceste condiții, oamenii se lasă păgubași și aleg calea străinătății unde sunt plătiți corespunzător pentru munca pe care o depun. Ei spun că în România, banii merg pe indemnizațiile și cheltuielile parlamentarilor și în pensiile speciale.

Autoritățile locale recunosc că satele și localitățile județului se depopulează de la un an la altul, iar forța de muncă tânără, a plecat deja în străinătate. O altă parte dintre șomeri, s-au întors din străinătate cu indemnizația de șomaj plătită de statul respectiv. Ei locuiesc acasă în România și primesc ajutor de șomaj din străinătate.

La nivel de județ, de anul trecut și până în primul trimestru al acestui an, AJOFM a plătit cu titlul de sprijin, aproape 72 de milioane de lei. Carla Goagă, consilier superior AJOFM, spune de numărul șomerilor, al locurilor de muncă, de sumele primate de aceştia cu titlu de ajutor.

Primarul din Goruia – Răzvan Văcărescu, spune că forța de muncă – tineretul – este plecată, că sunt sate întregi populate doar de pensionari și că dacă ar veni un investitor în comună, nu ar avea pe cine angaja fiindcă nu mai sunt oameni apţi de muncă în sate.

Valentin Beța, fost șomer în România, s-a săturat de căutat locuri de muncă în Varaș Severin. Acolo unde a găsit ceva conform pregătirii sale, a realizat că salariile sunt de miezerie, abia îți ajung să o târăști de pe azi pe mâine. Și asta fiindcă în opinia sa, banii merg la parlamentari si pe pensii special. El spune clar că nu ar putea trăi cu banii câştigaţi în Romania, mai ales că s-a apucat de construit. Are 4 copii și trebuie să le asigure un viitor. Cumnatul său, Mihai, spune că a căutat de lucru în tot județul până s-a săturat. Ba a muncit și prin alte județe, dar s-a săturat de batjocură şi apoi a plecat la munca afară. Acum, a venit acasă să schimbe țigla de pe casă. Omul spune răspicat că nu şi-ar putea întreţine familia cu salariul de mizerie oferit de angajatorii români.

În Caras Severin, locuitorii au renunțat să mai caute de lucru pe un salariu mic şi au plecat masiv în străinătate. Peste deal, viceprimarul comunei Carașova, Gheorghe Mihăilă, spune că nu au șomeri în sat fiindcă 90% din săteni lucrează dincolo, în Austria. În Romania, au căutat dar, nu au găsit, iar ce au găsit, a fost pe un salariu foarte mic şi în aceste condiţii, au emigrat cu toţii. Satul este prosper, oamenii îşi construiesc casele şi le modernizează cu banii de dincolo.

Comentarii

comentarii