În livada Nicoletei din Ticvaniul Mare – Tratamente de iarnă în pomicultură – Vremea ne permite VIDEO

În pomicultură ,efectuarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ se pot face cu zeama bordeleză și cu ulei horticol. Primul tratament se aplica cu zeama bordeleză și la interval de o săptămâna, maxim 10 zile, cel cu ulei horticol.

Pe întreaga perioadă de repaus vegetativ, în livadă se pot face două tratamente. Unul în toamnă pentru a împiedica supraviețuirea bolilor și dăunătorilor peste iarnă și unul în primăvara, cât mai aproape de dezmugurit când bolile încep să se dezvolte. Uleiul horticol creează o peliculă pe toată suprafața pomilor care împiedica respirația și duce la moartea ouălor, a larvelor și a adulților. Pomii se îmbăiază foarte bine cu soluție. Aceasta se aplică și pe sol pe lângă pomi pentru că sunt dăunători care iernează și în sol.

Acarieni iernează sub formă de adult pe ramuri. Păduchii iernează în stadiul de ou. Gărgărițele iernează ca insecte adulte în crăpăturile scoarței trunchiului, iar viespea în stadiul de larvă într-un cocon la adâncime mică de până la 10 cm în sol.

Aceste două tratamente se aplica când temperaturile nu scad sub 5 grade în noaptea următoare . În această perioadă, în zilele cu temperaturi puțin mai ridicate, se pot administra și îngrășăminte minerale sau organice . În plantațiile pe rod, se pot administra anual până la 10 tone/ha de gunoi de grajd sau 30/40 tone /ha odată la 3-4 ani. Dar cel mai indicat ar fi administrarea gunoiului toamna.

Inginer horticol Nicoleta Smac Vuc

Comentarii

comentarii

One thought on “În livada Nicoletei din Ticvaniul Mare – Tratamente de iarnă în pomicultură – Vremea ne permite VIDEO

Comments are closed.