În prag de Bobotează, preotul sfințeşte casele din Lăpuşnicu Mare VIDEO

În prag de Bobotează, preotul sfințeşte casele din Lăpuşnicu Mare. Sfințirea caselor în prag de Bobotează, este o tradiție veche în toate satele de pe Valea Almăjului. Pe 6 ianuarie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Boboteaza. În Lăpuşnicu Mare, cu trei zile înainte de Botezul Domnului, locuitorii din comună aşteaptă preotul să le sfințească casele. Oamenii se trezesc dis-de-dimineață şi ies în fața porții să primească Botezul Domnului.

 

 

Timp de trei zile, preotul umblă din casă în casă şi intră acolo unde găseşte gazdă în fața porții. Intră în casă şi stropeşte toată gospodăria cu „molitvă” (agheasmă), inclusiv membrii familiei.

Localnicii spun că aşteaptă cu drag să fie stropiți cu Botezul Domnului şi se bucură că preotul le trece pragul an de an, de când se ştiu. În ziua de Bobotează merg cu toții la biserică să ia apă sfințită, iar după slujbă, merg pe ogoare și livezi, printre pomii roditori, şi stropesc cu „molitvă” să fie mult rod și să nu fie dăunători.

În prag de Bobotează, preotul sfințeşte casele din Lăpuşnicu Mare. Preotul stropește cu apă sfințită toate încăperile casei, ba urcă și în pod dacă accesul este facil. Gazdele îl așteaptă pe preot cu cei mai frumoși ştiuleţi de porumb pe masă. Acolo se mai pune o lumânare, busuioc uscat, bani și un vas în care crâsnicul va lăsa agheasma gazdelor.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii