Incendiu in Parcul National Domogled Valea Cernei VIDEO

Incendiu in Parcul National Domogled Valea Cernei. De ceea ce se temeau mai mult, nu au scapat. Padurarii si rangerii din Parcul National Domogled – Valea Cernei, sunt in alerta. Un puternic incendiu se manifestă acum pe sute de hectare. Focul arde de vreo două zile și a pornit în zona Poiana Lungă și Dobraia. Dezastrul este în zona de protecție integrală Sit Natura 2000 și în fond forestier.

 

 

Sunt arse mai multe habitate protejate, de interes european și numeroase specii de plante și animale unice în arealul românesc. Un focar a coborât spre Dobraia, iar alte două focare au urcat spre pădurea de sub Arjana. Duminică la ora prânzului, incendiul s-a amplificat cuprinzând întreaga pădure de pe versantul sud-estic al muntelui Arjana. Apoi, incendiul s-a extins și în pășunea golului alpin. Seara, incendiul s-a extins peste culme, spre Bogâltin, pe un aliniament de peste 1 km. În această noapte, incendiul este posibil să ajungă în zona cu Jnepeni.

 

Incendiu in Parcul National Domogled Valea Cernei. Inspectoratul pentru Situații de Urgență împreună cu personalul Ocolului Silvic Băile Herculane au intervenit terestru, dar ineficient! Pentru că intervenția a fost defectuoasă și foarte grea în primele ore din cauza terenului deosebit de accidentat – cleanțuri, râpe și prăpăstii de zeci de metri, focul s-a extins. Acesta este favorizat de curenții de aer și a secetei. În zona nu a mai plouat de cel puțin două luni. Din păcate, a doua zi nu s-a intervenit aerian cu elicoptere, iar focul s-a extins pe o suprafață mult mai mare cu prejudicii de mediu enorme.

 

ISU spune că probabil focul a pornit de la foc deschis în spaţiu deschis. La faţa locului s-au deplasat pompierii militari de la Detaşamentul de pompieri Caransebeş care, împreună cu salariaţi ai ocolului silvic Băile Herculane și Mehadia, au acţiona pentru stingerea incendiului.

 

Incendiu in Parcul National Domogled Valea Cernei. Suprafaţa afectată este de aproximativ 10 ha. Datorită condiţiilor dificile din teren, în ciuda eforturilor susţinute, nu s-a reuşit stingerea incendiului, forţele retrăgându-se la lăsarea serii, continuând operaţiunile de stingere a incendiului în următoarea zi.

 

În data de 27 octombrie, au continuat operaţiunile de stingere a incendiului. Au intervenit 10 pompieri militari, 10 pădurari de la Ocolul Silvic Băile Herculane, 5 rangeri de la Parcul Național Domogled – Valea Cernei. La suprafaţa afectată în prima zi, se mai adaugă alte 7 ha teren cu vegetaţie uscată și 1 ha cu plantaţie de pin.

 

Incendiu in Parcul National Domogled Valea Cernei. La orele 18, la lăsarea întunericului, forţele care au acţionat s-au retras, urmând ca operaţiunea de stingere a incendiului să continue următoarea azi. Administrația Parcului Național Domogled Valea Cernei, filială a Romsilva, se confruntă cu incendiile de vegetație în Domogled din anul 2000. Până în prezent, au fost semnalate zeci de incendii, cu sute de hectare de habitate distruse!

Surse foto: stop defrisarilor si ISU Semenic.

Comentarii

comentarii