Început de Advent – 4 Saptamani pana la Craciun

Început de Advent – 4 Saptamani pana la Craciun. Anul acesta, in data de 1 decembrie, credincioşii catolici de rit apusean (latin), au intrat în perioada numită Advent. În organizarea actuală a liturgiei romane, Adventul se plasează la începutul anului bisericesc. Anul liturgic începe cu prima duminică a Adventului, deoarece totul începe în Biserică cu venirea lui Cristos. Termenul latin „adventus” înseamnă „sosire” şi semnifică o perioadă de pregătire dinaintea Crăciunului.

Cei care cunosc obiceiurile tradiţionale ale catolicilor de rit apusean, ştiu faptul că în această perioadă ei îşi pun în casă o coroniţă din brad cu patru lumânări, de cele mai multe ori de culoare roşie. Cele patru lumânări reprezintă cele patru duminici de Advent. În fiecare duminică se aprinde câte o lumânare în plus, în aşa fel încât, în ultima duminică, vor arde toate cele patru lumânări.

Început de Advent – 4 Saptamani pana la Craciun. Acest obicei cu coroniţa de advent se regăseşte şi în multe case catolice din Banatul Montan.

În cadrul programului de Advent din acest an, la Biblioteca Germană „Alexander
Tietz” din municipiul Reșița se va desfășura luni, 2 decembrie 2019 o primă manifestare,
în organizarea dnei Simona Păun. Va cânta pentru cei prezenți Vincenzo Cerra.

Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii