Incident nuclear ținut la secret – Un nor radioactiv s-a răspândit deasupra Europei

Un nor radioactiv a ajuns deasupra Europei, în urma unui accident nuclear nedeclarat, în Munţii Urali.

Potrivit institutului francez pentru siguranţă nucleară, suprafeţe mari ale continentului au fost acoperite de poluare nucleară, în ultimele săptămâni. Sursa ar fi un centru de tratare a combustibililor nucleari care s-ar afla în Rusia sau Kazahstan.

Institutul pentru securitate nucleară a anunțat că norul radioactiv care s-a răspândir deasupra Europei în ukltimele săptămâni provine dintr-o facilitate nucleară din Rusia sau din Kazahstan, notează Deutsche Welle.

Măsurătorile mai multor stații europene au confirmat un nivel ridicat de ruthenium 106 în atmosferă în majoritatea țărilor europene, a precizat IRSN. Autorităţile din aceste state nu au declarat nicio alertă. Totuşi, spun experţii francezi, norul radioactiv nu pune în pericol sănătatea oamenilor.

Această situație este monitorizată la nivelul Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare, de la mijlocul lunii septembrie, când am primit o înștiințare referitoare la detectarea unor creșteri în concentrația unui radionuclid artificial. În România nu a apărut detectare.

Comentarii

comentarii