Incompetenţa ucide

Pe 5 martie 2015, România a primit un împrumut de 250 de milioane de euro de la Banca Mondială, bani care trebuiau investiți exclusiv în modernizarea sistemului de sănătate: construiri și reabilitări de spitale, dotări de ultimă generație, specializarea personalului medical.

După zeci de ani în care condițiile dezastruoase din spitalele au fost justificate prin lipsa resurselor financiare, sărăcia nu mai putea fi un argument. În lipsa acestui alibi, avea să iasă la iveală o problemă și mai gravă: incompetența și nepăsarea celor aflați la conducerea sistemului medical.

La trei ani de la semnarea contractului cu Banca Mondială, am reușit să cheltuim doar 4 % din suma totală și, dacă nu va fi reziliat pentru neperformanță, creditul va expira în 2020, timpul rămas fiind insuficient pentru îndeplinirea obiectivelor inițiale.

• Banca Mondială ne-a trasat sarcini clare pentru cheltuirea banilor. Peste 180 de milioane de euro ar trebui investiți în îmbunătăţirea serviciilor medicale, unul dintre punctele cele mai importante ale acordului vizând crearea a patru unităţi de mari arşi în Bucureşti, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

• Deși nevoia unor astfel de spitale a devenit și mai evidentă după tragedia din clubul Colectiv, ne aflăm în stadiul în care, după trei ani de la acordarea creditului, nu s-a făcut nimic pentru înființarea celor patru unități. În decembrie 2017, Florian Bodog, pe atunci ministrul Sănătății, anunța că „în momentul de față se lucrează la studiile de fezabilitate”.

• Documentele Băncii Mondiale arată că, din suma infimă pe care am reușit să o cheltuim (doar 4% din credit până în decembrie 2017), o bună parte din bani s-au dus pe excursii şi contracte de consultanţă.
foto: 5548322-Mediafax_Foto-Andreea_Alexandru-696×464.jpg

Comentarii

comentarii