Înmormântare la Ineleț în comuna Cornereva în Caras Severin în martie 2022 VIDEO

Imagini de la noi din Caras Severin dintr-un sat de munte. Este vorba de satul Ineleț din comuna Cornereva. Acolo, nu doar viața este o încercare, ci si moartea. Comuna este cea mai mare ca întindere din țară, este cam de mărimea Bucureștiului si are peste 40 de sate si cătune răsfirate pe Munții Cernei vis a vis de Muntii Mehedințului. Jumate dintre locuitori trăiesc la o altitudine de peste 1000 de m, pe dealuri si munți. Inelet, Dobraia, Scărișoara, Prisăcina – sunt satele din Banatul Montan, satele dintre nori legate de pământ cu o scară. În anul 2022, în România, încă există locuri de o frumusețe uimitoare. Peisajele de vis, munţii falnici și văile adânci, formează frumoasa și unica Vale a Cernei. Munții sunt așa de apropiați și văile sunt așa de adânci, încât aici s-au născut legendele cu Hercules transformat de localnici în Iovan Iorgovan. Acesta s-a luptat cu balaurul și a făcut această vale când a lovit cu paloșul său fermecat.

În sudul extreme al județului Caraș Severin, la limită cu Mehedințiul, există sate și cătune în care se poate ajunge luând muntele pieptiș pe cărări șerpuitoare și poteci pe povârnișuri. Aceste poteci pornesc de pe malul Cernei și duc până sus, când se opresc în peretele de piatră al Muntilor Cernei si al Arjanei. De aici, accesul se face pe niște scări masive cioplite în lemn și sprijinite de peretele abrupt. Și nu e puțin lucru să urci vreo 250 de metri. Mai ales dacă ai în spate straița cu alimente sau cele trebuincioase într-o gospodărie. Fiindcă doar așa poți ajunge în satele de dincolo de nori ale Banatului Montan.

Dar unicitatea, frumusețea și izolarea, își au prețurile lor. Sau prețul lor. Într-un loc în care abia te poți tine pe picioare, o înmormântare și transportul ,,pe ultimul drum” al răposatului, pot fi o adevărată piatră de încercare. Așa cum se vede și în imaginile surprinse zilele trecute la un asemenea eveniment la Ineleț. Și cu toate aceste inconveniente, localnicii – atâți câți au mai rămas, nu se plâng. Așa au trăit și strămoșii lor, așa o vor sfârșii și ei. Și probabil, cătunele și satele răsfirate pe Munții Cernei sub vârful Arjana, vor muri și ele. La început goale de de suflete, cu obloane și uși închise și coșuri de pe care nu va mai ieși fum. Semn că și acea casă este părăsită.

Comentarii

comentarii

One thought on “Înmormântare la Ineleț în comuna Cornereva în Caras Severin în martie 2022 VIDEO

Comments are closed.