Învățarea prin joc: beneficiile jucăriilor educaționale

S-a dovedit de nenumărate ori că învățarea prin joc este o parte crucială a dezvoltării copilului. Dar, ca majoritatea lucrurilor din viață, nu toate jucăriile sunt create în mod egal. Deși este important să le permiteți copiilor să exploreze diferite tipuri de jucării în timpul jocului, este la fel de important să le oferiți jucării educaționale la fel de distractive pe cât de benefice pentru dezvoltarea lor.

Ce sunt jucăriile educaționale?

Înainte să ne scufundăm în abundența beneficiilor pe care le primesc copiii atunci când se joacă cu jucării educaționale, s-ar putea să vă întrebați ce sunt jucăriile educative. La urma urmei, toate jucăriile sunt benefice pentru copii, întrucât le sporesc imaginația și le pun în mișcare. Seturile LEGO NinjaGo de la eMag, de exemplu, îi pot ajuta pe cei mici cu recunoașterea formelor și a culorilor, dezvoltarea abilităților motorii și coordonarea ochi-mână. Cu toate acestea, există jucării educaționale concepute special pentru învățarea prin joc, cum ar fi puzzle-uri, blocuri, forme, truse de știință și cam tot ce v-ați aștepta să vedeți într-un centru de învățare.

Avantajele jucăriilor educaționale

Copiii se vor juca cu jucării indiferent, deci nu are sens decât să-și optimizeze oportunitățile de învățare cu jucării educative. Cu toate acestea, dacă sunteți nou în ceea ce privește utilizarea jucăriilor educaționale ca instrumente de învățare, probabil că sunteți curios cu privire la tipul de beneficii pe care îl poate primi micuțul dvs. de la acest tip de învățarea prin joc. Ei bine, ați ajuns la locul potrivit, întrucât am adunat o listă cu principalele noastre avantaje ale utilizării jucăriilor educaționale.

Dezvoltă abilități motorii fine

Copiii își vor dezvolta abilitățile motorii fine în mod natural prin joc – unii mai repede decât alții – și este complet în regulă. Jucăriile educaționale, totuși, pot dezvolta și îmbunătăți în continuare aceste abilități, fiind mai eficient pentru micuțul tău să facă mișcări folosind degetele, mâinile și antebrațele.

Coordonarea ochi-mână

Odată ce copilul tău își dezvoltă abilitățile motorii fine, începe să își consolideze coordonarea ochi-mână. Jucăriile educative vă ajută, deoarece micuțul dvs. va trebui să-și folosească ochii și mâinile pentru a conecta diferite piese împreună pentru a finaliza puzzle-ul sau pentru a construi o structură din blocuri. Gândiți-vă la prima dată când un copil face un puzzle în comparație cu ultima dată când a făcut unul; sunt șanse să fi avut inițial dificultăți în plasarea piesei de puzzle în slotul corespunzător, în ciuda faptului că au văzut exact unde trebuie să meargă. Acum, pot aluneca cu ușurință toate piesele – aceasta este puterea de a învăța prin joc cu jucării educative.

Rezolvarea problemelor

Jucăriile educaționale, cum ar fi puzzle-urile și blocurile de construcție, îi învață pe copii cum să rezolve probleme. Ei învață că, dacă această piesă nu se potrivește acolo, trebuie întoarsă sau așezată în altă parte și dacă acest bloc continuă să cadă, poate ar trebui folosită o altă formă sau dimensiune. Acestea sunt doar două exemple ale modului în care jucăriile educative învață rezolvarea problemelor.

Încurajează imaginația și creativitatea

Odată cu tehnologia și „timpul de ecranizare”, care a furat preferința copiilor pentru jucării, au urmat automulțumirea și lipsa de imaginație. Când copilul tău poate atinge un ecran și poate colora întreaga imagine, nu își folosește abilitățile motorii fine sau potențialul creativ. Deși nu se poate nega faptul că există unele avantaje pentru aplicațiile educaționale de pe un dispozitiv electronic, este de asemenea important să vă asigurați că copilul dvs. are jucării educaționale care să le permită să-și folosească mâinile, ochii și imaginația pentru a crea ceva nou.

Interacțiune socială și comunicare

Un alt beneficiu al unei jucării educative care este adesea trecut cu vederea este ceea ce îi învață pe copii atunci când sunt folosiți într-un cadru de grup. Dacă fiecare copil are propria tabletă, nu învață niciodată să împartă și cu siguranță nu învață să se joace împreună. Jucăriile educaționale ajută la dezvoltarea socială și la comunicare, deoarece încurajează copiii să se joace împreună, spre deosebire unul de celălalt pe un ecran digital.

Optimizați oportunitățile de învățare ale copilului dvs. folosind jucării educaționale ca instrumente de învățare.

Comentarii

comentarii