Ion Mocioalcă: Cred în România pentru că văd în români puterea de a reconstrui această ţară!

Campania electorală a intrat în linie dreaptă. Duminică, românii îşi vor pune încrederea în acei candidaţi care au cele mai bune soluţii pentru următorii patru ani. Departe de a fi o campanie strict politică, campania din acest an va da câştig de cauză celor care au lăsat discursurile la o parte pentru a se concentra pe soluţii clare şi pe rezultate palpabile. După 26 de ani de democraţie, românii par să dorească, poate pentru prima dată, mai puţine discursuri politice şi mai multe rezultate. Acesta este motivul pentru care astăzi am discutat cu preşedintele PSD Caraş-Severin, domnul Ion Mocioalcă, care sunt principalele măsuri pe care PSD le propune.

Domnule Mocioalcă, sloganul PSD pentru campania din acest an este „Îndrăzneşte să crezi în România!” Dumneavoastră de ce îndrăzniţi să credeţi în România?

Cred în România pentru că văd în români puterea de a reconstrui această ţară. Cred în această ţară pentru că avem o istorie bogată şi personalităţi marcante care au contribuit major la medicina, ştiinţa şi cultura universală. Cred în România pentru că am văzut că se poate trăi bine dacă există voinţă politică şi competenţă. În timpul tuturor guvernărilor PSD, ţara noastră a înregistrat creştere economică şi o reducere semnificativă a ratei şomajului. Cu o guvernare bună, România poate ajunge una dintre primele ţări din Uniunea Europeană. Cred că o guvernare PSD poate folosi inteligenţa, talentul şi ambiţia românilor pentru a construi un prezent mai bun pentru toţi.

Ne spuneţi că putem face mult mai multe lucruri cu propriile puteri. Dar ce ne facem cu investitorii străini care folosesc resursele noastre fără a plăti un preţ corect?

Aici sunt două probleme majore. În primul rând forţa de muncă din România a ajuns să fie cunoscută pentru două lucruri: suntem buni profesionişti şi lucrăm pe salarii mici. Este o greşeală majoră să continue această direcţie. Da, aşa este, suntem buni profesionişti. Dar acesta este tocmai motivul pentru care nu trebuie să acceptăm salarii de mizerie.

Trebuie să luptăm pentru o România care poate să asigure tuturor cetăţenilor o viaţă mai bună şi locuri de muncă bine plătite. Prin aplicarea programului nostru de guvernare, estimăm că, până în 2020, peste 1.000.000 de români vor avea salariul peste 1.000 de Euro. Vom creşte salariul minim la 1.750 de lei, de la 1.250 cât este acum. Salariul mediu va creşte şi el cu 40%, la 3.950 de lei brut. Cărăşenii se vor bucura de aceste măsuri şi vor simţi aceste schimbări în buzunarele lor. Acum salariul mediu la noi în judeţ este de doar 1.500 de lei. Deci vorbim despre un salariu mediu de 2.6 ori mai mare în următorii ani, dacă PSD va fi la guvernare.

A doua problemă este că încă avem de-a face cu investitori care cred că pot lua resursele acestei ţări fără a ţine cont de reguli. Nu este întotdeauna numai vina lor. Există şi politicieni care sunt complici la acest model de a gestiona resursele. Cărăşenii ştiu bine cine a vândut pădurile de la noi din judeţ. Noi vrem să schimbăm asta. În timpul întâlnirilor avute de Liviu Dragnea, liderul PSD, cu cancelarul Austriei s-a discutat despre această problemă. Vom introduce prin lege obligaţia ca la fiecare arbore tăiat să existe obligaţia de a planta doi puieţi.
România a fost cunoscută în trecut pentru „Micul Paris” sau pentru că a fost „grânarul Europei.” Acum nu mai suntem recunoscuţi pentru aproape nimic. Pentru ce va fi recunoscută România dacă PSD va fi patru ani la guvernare?
Eu cred în potenţialul judeţului nostru de a pune România pe harta lumii din nou prin băile termale pe care le avem aici. Herculane nu reprezintă doar un proiect balneo-climateric. Reprezintă oportunitatea ca România să se afirme drept una dintre statele cel mai bine dezvoltate. Băile Herculane au legătură cu istoria noastră îndepărtată, cu rădăcina noastră romană. Cred că tradiţia noastră balneară poate fi un argument cultural foarte bun pentru a oferi României un renume internaţional. Am discutat cu mai mulţi colegi din PSD ideea de a readuce Băile Herculane la gloria de altădată. Este o idee foarte susţinută de colegii mei. Prin modernizarea tuturor facilităţilor balneare de tratamant sau recreaţionale vrem să obţinem mai multe lucruri: să creăm locuri de muncă bine plătite, să aducem mai mulţi turişti în România, să relansăm economia judeţului şi să oferim încă un argument pentru care ne mândrim că suntem români. Dar pentru asta avem nevoie de un guvern PSD.

De unde bani pentru un astfel de proiect de anvergură?

Avem două surse de finanţare. În primul rând este vorba despre fonduri europene. Guvernul Victor Ponta a crescut rata de absorbţie a fondurilor europene de la 7.5% cât a fost în timpul guvernelor PDL, actual PNL, la 80%. Ştim să atragem bani şi să-i aducem acolo unde contează: în sânul comunităţilor care vor să muncească pentru o ţară prosperă. A doua sursă de finanţare este Fondul Suveran pentru Dezvoltare şi Investiţii, motorul de creştere al economiei, care va furniza fonduri pentru toate marile proiecte.

Programul PSD are foarte multe măsuri care au fost criticate de Dacian Cioloş şi de PNL. Vreţi să reduceţi TVA la 18%, să eliminaţi impozitul pe venit care este în prezent la 16%, să introduceţi câte un medicament gratuit pentru fiecare boală. Criticii dumneavoastră spun că aceste măsuri pot readuce criza economică. Cum preveniţi acest risc?
Nu avem ce preveni pentru că riscul nu există. Cu taxe mărite şi măsuri de austeritate în perioada crizei, cei de la PDL, care astăzi candidează ascunşi în spatele siglei PNL, au reuşit un singur lucru: sărăcirea românilor. Doar la noi, în Caraş, în doar câteva luni, şomajul s-a dublat. S-a dublat, vă daţi seama? A fost o crimă. Au tăiat salarii, apoi au vrut să taie pensii. Nu le-a mers cu tăiatul de pensii aşa că le-au impozitat. Tot ca să ia bani de la oameni. Ne spuneau că e nevoie de măsurile de austeritate ca să nu se adâncească criza. Apoi a venit Victor Ponta la guvernare şi a redus TVA la alimente de la 24% la 9% şi TVA general de la 24% la 20%. Liberalii şi PDL-iştii au spus că o să intre ţara în criză. S-a văzut că au minţit şi că au crescut încasările la buegt. În 2015, România a atins cea mai mare creştere economică din U.E. Am redeschis 26 de spitale închise de Boc, am crescut salariul minim cu 50% şi punctul de pensie cu 19%. Am arătat că se poate guverna profesionist şi că putem aduce beneficii pentru oameni. Dacă PSD ajunge la guvernare o vom face din nou şi asta se va simţi imediat şi la noi în judeţ.

În încheiere, care este mesajul pe care vreţi să îl transmiteţi cărăşenilor în prag de alegeri?

Cărăşenii ştiu cine a putut să crească România şi cine nu a putut să crească România. Guvernele PSD au adus mereu beneficii imediate pentru această ţară şi pentru oamenii care trăiesc în ea. Cu un guvern PSD, România şi Caraş-Severin vor creşte din nou. Îi invit pe români să voteze nu pentru un viitor neclar, ci pentru un prezent mai bun pentru toţi. Pe 11 decembrie vă aştept pe toţi la vot! Votaţi PSD!

Comentarii

comentarii