Ion Mocioalcă: Pensia este un drept, NU pomană socială! Pentru perioada 2020 – 2024, PSD propune următoarele măsuri pentru seniori (PE)

Candidatul PSD Caraș Severin pentru Senat, actualul deputat Ion Mocioalcă, a făcut unele remarci privitoare la o situație ce preocupă mulți români: problema pensiilor. Deputatul social democrat cărășan, spune că: ,,Pensia este un drept, NU pomană socială. În ultimii ani s-a discutat foarte mult despre pensionari și despre majorările de pensii făcute de guvernele PSD. Ca partid social-democrat, PSD a înțeles și spriinit tot timpul majorarea pensiilor, mai ales că pensia medie din România este printre cele mai mici din Uniunea Europeană.

Creșterea pensiilor este o măsură justă, pentru că pensionarii au muncit zeci de ani și au contribuit la sistemul de pensii, iar acum merită o viață decentă.

Conform programului de guvernare, în prima zi a guvernării PSD, punctul de pensie va crește la 1.775 de lei. Începând cu ianuarie 2024, pensia minimă va crește de la 800 lei la 1.300 de lei iar din septembrie 2024 la 1.400 de lei”.

Ion Mocioalcă a mai spus că: ,,Pentru perioada 2020 – 2024, PSD propune următoarele măsuri pentru seniori:

  • Alocarea a 2000 lei lunar, de persoană, pentru cazarea în locuințe, cămine sau pensiuni pentru bătrâni. Acestea vor fi  administrate privat, începând cu 2021. Începând cu anul 2022, suma alocată se va indexa cu indicele de inflație.
  • Cazarea se va face în cameră/locuință cu confort ridicat, stabilit prin lege (maximum 2 persoane în cameră/locuință). În primul an se vor acorda aceste sume pentru 50.000 de locuri de cazare. Apoi, acest număr va crește cu câte 50.000 anual până la 200.000. Pentru pensionarii cu handicap și cei trecuți de 75 ani suma va fi majorată cu 50%.
  • Cointeresarea firmelor și răsplătirea meseriașilor cu experiență, ieșiti la pensie, pentru a școli o nouă generație de lucrători. Suma va fi împarțită în cote egale între angajator și angajat.
  • Plata unei prime de 50% din salariul minim lunar pentru programe de 4 ore/zi, maximum 3 luni, pentru servicii de tutelă/mentorat susținute de lucrători vârstnici, pentru formarea noilor meseriași.”

Comentarii

comentarii