”Iubirea e artă, nu sclavie!”este mesajul transmis de Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane.

Centrul Regional Timisoara din cadrul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane împreună cu partenerii săi: Centrul AIDRom Timisoara, Institutia Prefectului Timis, Fundatia Missio Link International, Institutia Prefectului Caras-Severin, Fundatia Pro Prietenia Arad au demarat un proiect de prevenire cu ocazia Zilei Europene de Lupta Impotriva Traficului de Persoane, sub sloganul „Iubirea e arta, nu sclavie!” In acest context, la nivel local, Centrul Regional Impotriva Traficului de Persoane Timisoara impreuna cu Institutia Prefectului Judetul Caras-Severin au organizat la sediul Prefecturii Caraș-Severin, o intalnire a grupului de lucru interinstitutional impotriva traficului de persoane, constituit la nivelul judetului Caras-Severin, grup din care fac parte institutii guvernamentale si organizatii nonguvernamentale. \
dsc02286
Acțiunile demarate de către aceste instituții pun accent pe prevenire în rândul copiilor, dar și al tinerelor și al mamelor singure, cele mai sigure victime ale traficului de persoane. Traficanții găsesc mereu metode noi de a racola potențiale victime iar scopul celor implicați în prevenire este tocmai cel de a constientiza că minorii devin victime sigure atunci când sunt lăsați singuri să navigheze pe internet, existând chiar jocuri specializate prin care copiii sunt determinați să se dezbrace iar pedofilii acționează.
dsc02282
De asemenea, s-a depistat o înclinație spre mame cu copiii în privința traficului pentru exploatare sexuală, traficanții folosindu-se de copiii acestora pentru a le ține în starea de exploatare, sau de vulnerabilitatea femeilor singure. România se află pe un alarmant loc 2, după Nigeria, în privința femeilor mame victime ale traficului de persoane, numărul lor fiind de 108 cazuri. Cele mai multe victime provin din mediul urban.
Specialiștii susțin că cea mai răspândită și actuală metodă de racolare este metoda numită ”lover boy”. Tânăra sau femeia se îndrăgostește de traficant fără a-i cunoaște identitatea iar acesta îi propune să-l însoțească, de regulă într-o altă țară, unde este forțată să se prostitueze sau în numele iubirii pe care o simte pentru acesta devine victima exploatării sexuale.
dsc02281
In anul 2015, in zona de competenta a Centrului Regional Timisoara (judetele Timis, Caras- Severin si Arad) s-a evidentiat o crestere a numarului de victime ale traficului de persoane, fiind idetificate un numar de 106 victime (fata de 92 victime identificate in anul 2014). Dintre acestea, un numar de 54 victime au fost exploatate prin munca si 50 victime au fost exploatate sexual.
Din punct de vedere al locului exploatarii, cele mai multe victime au fost exploatate in Romania (trafic intern), in Italia, Danemarca, Germania, Franta, Irlanda.
Pentru că tinerii trebuie conștientizați asupra pericolului traficului de ființe vii, la sediul Inspectoratului Școlar Caraș-Severin au avut loc proiecții de film care au ca scop informarea asupra acestui pericol, grupul țintă fiind elevii din școlile județului.

Comentarii

comentarii