VIDEO Jale la Remetea Pogăniș după inundații din cauza noului dig

Situaţie disperată pentru o familie din satul Remetea-Pogăniș, judeţul Caraş-Severin, rămasă fără agoniseala de o viaţă, în urma inundaţiilor de săptămâna trecută. Oamenii s-au trezit, în numai câteva ore, cu întreaga gospodărie sub ape şi au văzut cum le dispare din faţa ochilor munca de generaţii. Sunt oameni care au muncit toată viaţa, au adunat avere pentru copii şi, acum, au rămas pe drumuri, săraci lipiţi pământului.
Dramă pe care o trăieşte familia Vornic din Remetea Pogăniș este inimaginabilă. Apa le-a distrus tot ce au reuşit să agonisească într-o viaţă de om. Acum, au rămas, doi adulţi şi trei copii, pe drumuri, dorm pe la rude, în sat, pentru că oricând casa se poate prăbuşi peste ei. Nu au mai au niciun fel de lucruri, nu mai au haine, fata cea mare a rămas fără cărţile din care învăţa pentru examenul de bacalaureat pe care îl susţine chiar în aceste zile.

Culmea este ca gospodăria familiei Vornic a fost distrusă deşi, cel puţin teoretic, era protejată de un dig recent finalizat, amenajat în cadrul unui proiect amplu cu finanțare europeană realizat de Administraţia Bazinală de Apă Banat pe râul Pogăniș şi afluenţii acestuia, care a costat peste 10 milioane de euro. Încă de când au început lucrările la dig, oamenii au atras atenţia specialiştilor că vor fi probleme din cauza viiturilor pentru că digul nu va mai lăsa să treacă apa care vine de pe dealuri. Localnicii nu au fost, însă, luaţi în seamă şi de ceea ce se temeau, nu au scăpat. La prima ploaie serioasă, cea de săptămâna trecută, s-a întâmplat exact cum au spus oamenii şi casele de lângă dig au fost victime sigure în calea apelor.

Sapatamana aceasta, la Remetea-Pogăniș va ajunge şi comisia mixtă insituita de prefectura pentru evaluarea pagubelor în vederea acordării unor ajutoare de urgenţă.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments