Jandarmii resiteni si-au comemorat colegul ucis acum un secol VIDEO

Jandarmii cărășeni nu își uită eroii! Inspectoratul de jandarmi județeni din Banatul de munte, a comemorat împlinirea a 100 de ani de la moartea în misiune a eroului jandarm Nicolae Marcu. Pe lângă de depunerile de flori și ceremonialul religios, militarii cărășeni au reconstituit scena luptei în care Nicolae Marcu și-a pierdut viața.

În urmă cu 100 de ani în Valea Domanului, jandarmul Nicoale Marcu intra în ultima s-a luptă cu trei hoți care atacaseră trăsură în care se aflau oficialii societăţii căilor ferate care veniseră să distribuie salariul muncitorilor de la ocnele de cărbuni de acolo. Sacrificiul său nu a fost uitat nici după 100 de ani. Jandarmii cărășeni au reconsituit momentul luptei

Ceremonialul militar și religios s-a încheiat cu depunerea de flori la monumentul Eroului Jandarm Nicolae Marcu, monument ridicat pe locul în care acesta a fost ucis.

Scurt istoric –

Eroul jandarm Nicolae Marcu mort la datorie la data de 14 iunie 1919 – „ Pe la orele două după amiezi, jandarmul N.Marcu a însoţit în trăsură pe trei oficianţi ai Societăţii căilor ferate la Doman ca să distribuie salariul muncitorilor de la ocnele de cărbuni de acolo. La Gura Sârnicului- unde drumul se pare a fi mai strâmt – oameni nesăţioşi şi râvnitori după câştig neleguit, din tuficul des de pe ambele părţi ale drumului, au puşcat mai întâi asupra cailor dintre cari unul momentan a şi căzut, la ce vizitiul şi cei trei funcţionari săriră din caleaşcă. Vizitiul o tuli spre Doman, funcţionarii spre Recita; iar bietul Marcu conştiu de misiune sa, nu şi-a părăsit locul voind astfel cu orice preţ şă ţină în siguranţă plata muncitorilor în sumă de 180000 coroane, ce rămase în lada din trăsură.

Astfel inainte de a fi orientat dincotro vin puşcăturile pânditorii nesăţioşi ascunşi în tufiş şi postaţi în trei locuri, l’au precedat şi repetind, L-au nimerit pe sărmanul Marcu de mai multe ori. Lovitura mortală cum să vede i-a cauzat-o plumbul ce l’a nimerit în cap. Totul s-a petrecut în decurs de nişte secunde în momentul nefericit când din întâmplare jandarmeria locală, a eşit la faţa locului, unde asemenea grăbind şi d-l protopretor Dr.Gropsoreanu, au constatat moartea jandarmului Marcu, care zăcea în un lac de sânge, asemenea şi caii crepaţi, iar lada cu bani furată.

În ziua înmormântării, 16 iunie la orele 5 d.a. se putea observa pe strada principală o mişcare neobicinuită, locuitorii din loc şi jur se strecurau în grupe dese pe strada principală, grăbind cu toţii spre spitalul Societăţii căii ferate, unde împodobite cu flori, fusese pus pe catafalc regretatul jandarm român. Întreg oraşul luase un aspect de tot schimbat. Actul inmormântării a fost impozant. Numărul celor prezenţi a fost peste 6000 de suflete.

Între cei prezenţi am putut remarca: pe reprezentantul comandei militare franceze şi oficerii români, reprezentanţii oficianţilor de la branşele estabilimentelor de aici. Actul inmormântării l-au efeptuit Onoraţii noştri parohi Bumbescu, Becnaz, Vida şi Belcea. Rămăşiţele pământeşti fură puse spre odihna vecinică, date la comanda d-lui Chira între salve de onoare.” (articol apărut în ziarul Drapelul din Lugoj nr.58 din 24 iulie 1919).

Comentarii

comentarii