Joc la Ruga de Sfânta Maria Mare la Carașova VIDEO

Comunitatea croată din Carașova, județul Caraș-Severin, este în sărbătoare. Biserica din localitate îşi serbează hramul la sărbătoarea Sfintei Mari Mari. Ritualul de la ruga satului este cunoscut de toată lumea. Întreaga comunitate participă la slujba de la biserică și, apoi, împreună cu musafirii, mulți dintre ei români, se așază în jurul mesei pline de bunătăți gătite de gospodinele casei: sarmale, friptură, carne de miel, de pasăre, unii și papricaş, mălai, colaci cu nucă şi cu mac şi multe alte feluri de prăjituri.

Seara, se merge la hora satului, de unde nu lipsesc tinerii îmbrăcați în portul tradițional, dar și în haine noi, special făcute pentru această sărbătoare. Jocul începe la ora 20 și va ține până la orele 3- 4 urmând ca a două zi, după slujba de la biserică și masa în familie, petrecerea să fie reluată. Din păcate, de la an la an, și la Carașova numărul sătenilor care participă la această sărbătoare – cea mai mare sărbătoare comună a satului, este tot mai mic.

Aproape că nu este casă la Carașova din care cel puțin un membru să nu lucreze în străinătate – cu precădere în Austria și Germania. Sunt familii întregi care sunt plecate la muncă. Dacă până acum carașoveni veneau acasă cu mici excepții, acum, mai ales din cauza pandemiei, numărul fiilor satului reîntorși acasă, este tot mai mic. În urmă cu trei – patru ani, numărul participanților la joc era așa de mare încât hora ajungea până după clădirea primăriei, iar oamenii plecau pe la casele lor dimineața pe la 3 – 4. Acum, dansatorii abia au ocupat locul din fața scenei, iar la ora 1 din noapte, piațeta era mai mult goală. Asta în condiția în care orchestra este foarte bună și își face datoria.

Comentarii

comentarii

One thought on “Joc la Ruga de Sfânta Maria Mare la Carașova VIDEO

Comentariile sunt închise.