Joia Mare este ziua de cinstire a memoriei strămoşilor la Padina Matei VIDEO

Joia Mare este ziua de cinstire a memoriei strămoşilor la Padina Matei. Înainte să se lumineze de zi, sătenii din Padina Matei, din comuna Gârnic, au aprins focul în curtea caselor după care au mers la cimitir. Focul se face din vreascuri de „boz” uscat. Bătrânii spun că merg la cimitir să încălzească sufletele morților. Tradiția spune că de Joimărele, până se crapă de zi, sufletele morților se întorc pe pământ.

„Din moşi strămoşi este acest obicei în Padin Matei. Oamenii fac foc în cimitir să încălzească şi sufletele morților.” Obiceiul vine de la Joimărița, care, în mitologia românească, este responsabilă de supravegherea focurilor.

Joia Mare este ziua de cinstire a memoriei strămoşilor, iar Joimărelele veghează la respectarea acestui obicei. În fiecare an, dimineața şi în seara acestei zile, în curțile caselor din satele de pe Valea Carasului, din zona Resitei, dar și alte locuri din Banatul Montan, se fac focuri pentru sufletul morților, pentru a avea lumină și căldură și în lumea de dincolo.

Credința este că, de Joimărele, morții vin pe la vechile lor locuințe, unde stau până sâmbătă dinainte de Rusalii.

Un reportaj video realizat de tânăra Gina Marișescu la Padina Matei.

Comentarii

comentarii