Joii Mari in cimitirul la gugulanii din Rusca Teregova de pe Valea Timișului – Căldură și apă neîncepută de pomana morților VIDEO

În zorii zilei de joi, începând cu ora 4 dimineața, cimitirele din Banatul Montan încep să revină la viață. Pe ici – pe colo, printre cruci, se văd focuri aprinse de sătenii veniţi să-şi cinstească morţii aşa cum se cuvine. Joia Mare este considerată și sărbătoarea morţilor când în cimitire se fac focuri pentru a încălzi sufletele celor răposați, după care se tămâiază, se stropesc mormintele cu apă neîncepută  și se aprind lumânări.

De cum se aud cocoșii, spre cimitirele din deal au pornit copii, părinţi, soţi, soţii sau simpli oameni care au pe cineva drag plecat în lumea celor drepţi. Fiecare are în mână un coş cu merinde de post pe care le vor da de pomană copiilor, dar şi câte o legătură de vreascuri- obligatoriu crengi de alun – cu care vor face un foc în faţa crucii celui drag plecat în cealaltă lume. Ajunşi la morminte, focul este aprins în fața crucii, iar mormintele sunt tămâiate şi stropite cu apa neîncepută. La cruci se pun lumânări aprinse.

În satul Rusca Tewregova de la poalele Muntelului Gugu, la fel ca și în alte alte părţi din Banat, există obiceiul ca în dimineața de ,,joii mari” , la căpătâiul celor plecaţi în lumea de dincolo , să se facă câte un foc – obligatoriu din vreascuri de alun. Sătenii le spun ,,luminișche”.

Oamenii dau de pomană copiilor și celor ce bat toaca, fructe, dulciuri de post și bani. Chiar dacă suntem în anul 2023, în satele bănățene tradiția merge mai departe: cei mai în vârstă îi învață pe cei mici și mai tineri și  așa, povestea merge mai departe din generație în generație. Din păcate, numărul copiilor în sate este din ce în ce mai mic de la an la an. Acesta este semnul că satele din Banatul Montan se depopulează încet – încet. Cu toate astea, mai exista câte un temerar care nu se lăsa şi face ce a învăţat de la cei mai mari

Un reportaj de Mihai Dan Humiță

Comentarii

comentarii