Joii mari – Tradiții şi superstiții de „Joimărele” în Banatul de Munte VIDEO

Tradiții şi superstiții de „Joimărele” în Banatul de Munte. Joia Mare este a patra zi din Săptămâna Mare, săptămâna înainte de Paşte. În această zi are loc slujba cunoscută sub numele de ,,Denia celor 12 Evanghelii”. Este ziua în care localnicii din satele de pe Clisura Dunării, fac focul în fața caselor și dau de pomană alimente.

Încă din zori, se fac focuri că sufletele morților să primească un strop căldură. Se spune că în aceastră zi, sufletele celor duși, se întorc pentru câteva ore, printre cei dragi și pierduți.

Înainte să se lumineze de zi, sătenii din Padina Matei, din comuna Gârnic, au aprins focul în curtea caselor. În mod normal, ei meargeu la această oră în cimitir unde la crucea celui plecat pe veci, aprindeau un foc din vreascuri de alun. Din păcate, în acst ani, sătenii nu au mai ajuns la morimuntele celor dragi. Și asta datorită restricților impuse ce pandemia coronavirus.

Bătrânii spun că merg la cimitir să încălzească sufletele morților. Tradiția spune că de Joimărele, până se crapă de zi, sufletele morților se întorc pe pamânt.

„Din moşi strămoşi este acest obicei în Padin Matei. Oamenii fac foc în cimitir să încălzească şi sufletele morților.” Obiceiul vine de la Joimărița, care, în mitologia românească, este responsabilă de supravegherea focurilor.

Joia Mare este ziua de cinstire a memoriei strămoşilor, iar Joimărelele veghează la respectarea acestui obicei. În fiecare an, dimineața şi în seara acestei zile, în curțile caselor din satele de pe Valea Carasului, din zona Resitei, dar și alte locuri din Banatul Montan, se fac focuri pentru sufletul morților, pentru a avea lumină și căldură și în lumea de dincolo.

Credința este că, de Joimărele, morții vin pe la vechile lor locuințe, unde stau până sâmbătă dinainte de Rusalii.

Un reportaj de Gina Marișescu si Adi Neagu

Comentarii

comentarii