Judetele din sudul tarii se confrunta cu depopulari masive la familiile de albine

Apicultorii romani se confrunta cu depopulari puternice la familiile de albine, cele mai afectate judete fiind cele din sudul tarii, a anuntat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

„Avem probleme mari cu depopularile la familiile de albine la florea-soarelui, nu stiu ce se intampla. Momentan nu avem o dovada de laborator, sa stim exact cauzele, dar mor foarte multe familii de albine. Zonele afectate incep de la judetul Timis si ajung pana la Braila, Tulcea. Mai exact, toate judetele dunarene si judetele de sud au probleme”, a declarat Ioan Fetea, pentru StiriAgricole.ro.

Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania considera ca aceste depopulari ar putea avea drept cauza erbicidele sau chiar schimbarile climatice din ultima perioada.

„Din punct de vedere al cauzelor, nu va pot spune prea multe, deoarece nu avem un diagnostic de laborator. Din cate am inteles, laboratorul ANSVSA-ului nu este functional, prin urmare nu putem face analizele de toxicitate. Apicultorii depun in prezent aceste analize si speram, atunci cand va fi reparat sistemul, sa putem afla si rezultatele. Cu toate acestea, depopularile pot fi cauzate de mai multi factori precum erbcidele, neonicotinoidele sau chiar schimbarile climatice. Au fost si nopti foarte reci, apoi temperaturi de 39-40 de grade la umbra, iar la soare 50 de grade Celsius. Toate aceste lucruri afecteaza activitatea albinei si sanatatea ei”, a mai subliniat Ioan Fetea.

In acest an, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania considera ca vom avea productii de miere mai bune decat cele inregistrate in 2014, unul dintre cei mai slabi ani din punct de vedere apicol.

„Avem parte de un an mai bun decat 2014, care a fost catastrofal. La salcam avem o medie nationala de circa 10-12 kg la stup, la tei de 3-4 kg, iar la floarea-soarelui sa spun ca suntem la circa 5-6 kg. Vorbesc de o medie nationala”, a mai precizat, pentru StiriAgricole.ro, Ioan Fetea.

Romania produce, in medie, 20.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins anul trecut 1,47 milioane de familii de albine. La nivel national sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Ioan Fetea, ACA: Judetele din sudul tarii se confrunta cu depopulari masive la familiile de albine

Comentarii

comentarii